Živimo u predivnom kraju, možda toga nismo ni svjesni i ne razmišljamo o tome u našem svakodnevnom užurbanom životu. Ako nemamo svoj vrt, vinograd ili nemamo prilike biti često u prirodi, jedna posjeta našoj ludbreškoj tržnici i razgovor s dragim ljudima i prodavačima sigurno će nas razveseliti. Prilikom kratke šetnje tržnicom zabilježila sam nekoliko zanimljivih detalja, te vam predlažem i recept za tako fino, a jednostavno jelo. Potrebno vam je samo nekoliko namirnica, a sve ćete ih pronaći od naših vrijednih domaćica na tržnici.

Zadnjih dana mjeseca kolovoza ponuda na tržnici je zaista bogata, a cijene su veoma povoljne. Najbolja odluka je da povrće i sve namirnice nabavite na našoj tržnici. Osim redovne ponude mliječnih proizvoda, šarolika je ponuda povrća. Domaćice na tržnici uglavnom su zadovoljne ovogodišnjim urodom, a pohvalile su se i posebnim uzorcima kao što je mrkva od 575 g kod gospođe Đurđe iz Križovljana, pa posebno velike cikle i glavice luka koje su ove godine izuzetno velike kod gospođe Marice iz Sesveta. „Paradajza i paprike ima dovoljno ove godine“, rekla nam je gospođa Ružica koja osim povrća i meda prodaje i domaće presadnice za koje je sad pravo vrijeme za sadnju.

Cijene na tržnici su sljedeće: krastavci i paprika od 5 do 10 kuna, paradajz od 7 do 10 kuna, u ponudi je i paradajz za kuhanje po 5 kuna, luk po 5 kuna, češnjak 50 kn/kg, mrkva (žuta i crvena) 6 kuna, cikla 5 ili 6 kuna, ovisi o veličini, mahune od 10 do 15 kuna, kelj 7 kuna, mladi grah u ljusci 12 kuna, celer po komadu 4 do 6 kn, patlidžani 8 kn.

Izdvojila sam samo neke zanimljive detalje, a za sve ostalo posjetite ludbrešku tržnicu.

Recept koji vam predlažem naše je omiljeno obiteljsko ljetno jelo, osobno ga pripremam još od djetinjstva. Ukoliko ovako nešto još niste pripremali morate ovo isprobati.

Pirjana rajčica s jajima (recept je za 3-4 osobe)

Sastojci:

2 do 3 luka

nekoliko većih rajčica

6 jaja

malo soli

žličica Vegete

ulje

Priprema: Na ulju pirjati sitno nasjeckani luk, dodati oguljenu i nasjeckanu rajčicu. Sve zajedno pirjati dok tekućina ne ispari, zatim dodati razmućena jaja i ispeći do kraja.

Ovo jelo izvrsno prija uz salatu od domaćih krastavaca s vrhnjem.

Dr. Miroslav Radman, svjetski poznati znanstvenik i biolog, za jedan intervju izjavio je kako je važno u borbi s bolestima razmišljati zapravo o borbi za zdravlje:

„Ja bih odmah investirao u dobru prehranu, dobro spavanje, jačanje vlastitog imunog sustava.“