);
U berbi kod Špikićevih u Sigečaku

U berbi kod Špikićevih u Sigečaku

Posljednje rujanske nedjelje, po prekrasnom vremenu, pribivali smo berbi grožđa kod obitelji Velimira Špikića u Sigečaku. U podrumu gazda Eko, popularni trener nogometaša ludbreške Podravine. S putama na leđima brat Damir, sin i nećaci. Između redova trsja kumovi Mršić s kćerkom iz Koprivnice, šogorica Vesna, supruga Renata i kćerka za koju ne smijemo reći njezino ime te da je studentica.

-U petnaest redova imam zasađeno 350 čokota graševine, žutog muškata i frankovke. Ove godine urod je 30 posto bolji nego lani, a godina je bila dobra tako da sam prskao samo osam puta. Nabrat ćemo oko tisuću kilograma grožđa što će biti dovoljno za 700 litara vina koje većim dijelom poklanjam prijateljima. Uglavnom, svake godine nosim mlado vino na izložbe i mogu se pohvaliti osvojenim medaljama od bronce do zlata – rekao je Velimir Špikić – Eko.

Naš domaćin redovito donira buteljirano vino za izložbu zlatnih vina u korist Rotary kluba Ludbreg koji pak potiče i nagrađuje izvrsne učenike i studente. Međutim, nije sve na Špikićevom brijegu idealno.

-Ako zlatna žutica ne prestane nema se smisla više baviti vinogradarstvom jer sam posljednje tri godine zamijenio 150 trsova. I ove godine morao sam izvaditi pedesetak zaraženih. Pogledajte, svi oko mene su već iskrčili svoje vinograde. Ne planiram više dosađivati trsove, a kad broj padne na 150 onda ću vjerojatno izvaditi sve. Sad dok još imam vina želim pozvati sve svoje dečke iz NK Podravina i počastiti ih – pojasnio je Velimir.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content