);
U Bakinoj hiži otvorena izložba mlade ludbreške umjetnice Eve Vučković

U Bakinoj hiži otvorena izložba mlade ludbreške umjetnice Eve Vučković

Udruga “Žene iz Centra svijeta” i ove je godine tradicionalno u sklopu manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje organizirala izložbu. Ove su godine javnosti predstavile mladu ludbrešku umjetnicu Evu Vučković koja je nakon studija grafike na Akademiji likovne umjetnosti upisala diplomski studij dizajna na Sveučilištu u Luzernu u Švicarskoj. Izložba “Crvena nit” zapravo je rezultat njezinog projekta vezanog uz samoodrživi razvoj u modnoj industriji.

– Izložba prikazuje tehnike i strategije očuvanja određenih tradicijskih vrijednosti te strategije proizvodnje odjeće koja se zapravo malo i prkosi današnjim trendovima brze mode, brze proizvodnje, nehumanih radnih uvjeta i predlaže sporiju proizvodnju objekata s nekakvim etičkim i kulturološkim karakteristikama. Predmeti su to koji stvaraju priče o okolini, zajednici, ljudima i posebnom identitetu, a sve s ciljem kako bismo ih što duže koristili – kazala je Eva. Dodala je kako dizajneri moraju postati svjesni načina proizvodnje i činjenicom da će svaki predmet završiti kao otpad.

Izložbu je otvorila Biserka Kutnjak, članica udruge “Žene iz Centra svijeta” koja je istaknula koliko je za udrugu čija je primarna djelatnost očuvanje kulturne baštine važna suradnja s mladim osobama. Goste su pozdravile i Ana Katana, predsjednica Udruge te Franciske Schubert, počasna predsjednica.

– Ovo je već druga suradnja sa Ženama iz Centra svijeta, a udruzi sam zahvalna na pruženoj prilici. Pokazale su svoje znanje, vještine i volju i zajedno smo osmislile model etičke proizvodnje – zaključila je Eva koja je članicama udruge koje su joj pomogle oko organizacije izložbe uručila i prigodne zahvalnice.

Foto: Dražen Vađunec

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content