Jaje simbolizira novi život pa stoga ne čudi da se pisanice izrađuju upravo na proljeće, doba kada se uspavani život budi.

U Arheološkom parku Iovia danas je tako održana radionica izrade tradicionalnih pisanica.

Radionicu je organizirao Muzej grada Ludbrega u suradnji s udrugom “Žene iz centra svijeta”, a voditelj radionice bio je gospodin Anđelko Peranec. Radionica  bila isključivo za odrasle, a svaki sudionik radionice imao je priliku obojiti nekoliko pisanica koristeći pritom nekoliko različitih tehnika.

Pisanice u Hrvatskoj već godinama imaju status nematerijalnog dobra, a u našu je tradiciju duboko ukorijenjeno bojanje pisanice.

Za bojanje pisanica, koristile su se prirodne boje, najčešće crvena dobivena kuhanjem ljuski crvenoga luka. Crne pisanice karakteristične su za Međimurje. Boja se dobila od bobica bazge ili čađe. Motivi na pisanicama radili su se struganjem iglama, skalpelima ili nožićima. Koristio se i vosak, tako da se na vrh pera ili tankoga drvenoga štapića stavila kuglica voska, koji se rastalio na plamenu svijeće. Vesela ekipa u Arheološkom parku danas se  okušala u sličnim tehnikama.

-Na početku su sve sudionice izradile kičice od drveta i bakrene žice koju su potom zagrijavale i utiskivale u pčelinji vosak što je rezultiralo dobivanjem crne boje kojom su iscrtavale proljetne i uskršnje motive na jajima, a potom ih obojile flomasterima. po završetku crtanja, voditelj radionice Anđelko Peranec pisanic je kratko prokuhao u zasoljenoj vodi u koju je umiješao crnu boju za tekstil kako bismo dobili crne pisanice šarenih motiva – pojasnio je etnolog Robert Kapeš zaposlen u Muzeju Grada Ludbrega, a same sudionice naglasile su značaj ovakve radionice.

-Još jedno lijepo druženje u Arheološkom parku Iovia. U današnjem modernom društvu i globalizaciji prisjetili smo se naše tradicije, iznimno značajne za naš identitet. Veselimo se da ćemo danas naučeno moći prenijeti i našim najmlađim naraštajima. Ovo je više od pukog običaja, ovo je tradicija koja povezuje obitelj, prijatelje – rekla je Ana Katana, sudionica radionice dok je voditelj radionice podsjetio je i na običaje svoga kraja, Međimurja. – Vi kad dolazite u goste, jaje se desnom rukom daje i pogladi se njime po licu, da bu glatko lice detetu i čoveku kak’ je to jaje glatko – kazao je Peranec.