Vijesti o globalnoj pandemiji teško je izbjeći koliko se god trudili. Ova neuobičajena situacija u kojoj smo se zatekli prisilila nas je na životne promjene, brojne stvari i događaje odgodili smo za neko bolje i ljepše vrijeme. U moru negativnosti nekako smo po strani ostavili lijepe stvari. Među takvima je, ako ne i najljepša, rođenje djece. Nije jednostavno biti trudnica ili rodilja u doba pandemije jer u tom dijelu mnogobrojne su promjene, od samih pregleda do poroda. U doba dok su oči svijeta uprte u broj zaraženih i iščekivanje cjepiva, dok pratimo utjecaj situacije na gospodarstvo, neki će ipak iz svega izvući i pozitivna sjećanja. Među njima su svakako Erina Stančin i Nikola Štefanec koji su nedavno postali roditelji po drugi puta. Uz Katrin koja je u veljači proslavila treći rođendan u varaždinskom rodilištu 24. ožujka rođen je i četvrti član obitelji – Andro.

– Situacija uzrokovana aktualnom epidemijom odrazila se i na funkcioniranje cijelog bolničkog sustava pa tako i na preglede u trudničkoj ambulanti. Po proglašenju epidemije, početkom ožujka, uvedene su restriktivne preventivne mjere. Na pregled se čekalo vani, ispred bolnice, a u prostore ambulante ulazile su po dvije trudnice, na poziv medicinske sestre. Na samom ulazu detaljno su se dezinficirale ruke, a vodilo se računa i o potrebnom razmaku između pacijentica. S obzirom da je cijeli postupak, u pravilu, trajao više sati, naknadno su uvedeni termini odnosno narudžbe za pregled, što je ipak ubrzalo i olakšalo cijeli postupak – objašnjava Erina. Cjelokupna situacija ostavila je svoj utjecaj i na sam porod kao i kasniji boravak u bolnici.

– Na porodu je u to vrijeme bila zabranjena pratnja. Dakle, pratnja je mogla doći samo do ulaznih vratiju bolnice, ostaviti stvari sestri, a dalje je trudnica sama. Ali ionako je porod nešto što, u konačnici, trudnica mora sama “odraditi”, imala pratnju ili ne. Za cijelo vrijeme boravka u bolnici zabranjene su posjete, čak i članovima najuže obitelji. To znači da tata može vidjeti bebu tek po izlasku iz rodilišta. Unatoč toj izvanrednoj situaciji, odnos bolničkog osoblja- sestara, primalja, doktora, prema rodilji, kao i briga za njih i bebe, stvarno su odlični. Svi su vrlo profesionalni i uslužni tako da upućujem sve pohvale i zahvale – kaže Erina te dodaje da je upravo takav odnos medicinskog osoblja razlog zbog kojeg nije osjećala nikakav strah tijekom boravka u bolnici. – Uz to, tu su i brojne zaštitne mjere koje su uvedene i koje se provode tako da uistinu nema razloga za strah.

Preporučeno im je da po izlasku iz rodilišta izbjegavaju socijalne kontakte što je više moguće i odgode posjete u kuću do daljnjeg. – Pravilo vrijedi za sve koji nisu članovi istog kućanstva, dakle čak i za bake i djedove. Također, važno je držati socijalnu distancu i prilikom šetnje u kolicima po gradu – pojašnjava Erina. Zbog zaštite i prevencije moguće zaraze ne posjećuje ih ni patronažna sestra koje do daljnjeg ne obilaze novorođenčad već isključivo u neophodnim situacijama na poziv majke. – Srećom, nismo imali takvih situacija ili nedoumica pa nam ova zabrana ne predstavlja problem. U rodilištu je izvršeno redovno cijepljenje BCG cjepivom, a vjerujem da će se i ostala obavljati prema kalendaru cijepljenja, sukladno preporukama nadležnog tijela – kaže Erina.