Kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća? – Energetski pametnije, za život ugodnije“ naziv je tribine koja će održati u utorak, 9. lipnja u prostorijama Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” s početkom u 19 sati.

Na tribini će gostovati potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar koji će informirati građane o uvjetima prijave i prihvatljivim aktivnostima te dati korisne informacije kako doći do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ovog će mjeseca raspisati Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, za postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, s osnovnim uvjetom da su legalizirane.

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća osigurano je 142 milijuna kuna. Od ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20% ukupnih sredstava, odnosno 28,4 milijuna kuna, namijenjeno je za financiranje energetske obnove obiteljskih kuća građana koji su u opasnosti od energetskog siromaštva. Ovoj kategoriji građana država će financirati predviđene mjere energetske obnove sa 100% potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća.

S ostalih 80% od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje tj. 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća, i to sa stopom od 60% sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.

Mogućnost prijave ovisiti će i o energetskom razredu zgrade. Na javni poziv moći će se prijaviti obiteljske kuće iz kontinentalne Hrvatske energetskog razreda D ili niže, odnosno obiteljske kuće iz primorske Hrvatske energetskog razreda C ili niže. Da li obiteljska kuća spada u kontinentalnu ili primorsku Hrvatsku iskazano je na energetskom certifikatu zgrade.