Završila je 21. Međunarodna izložba i sajam cvijeća “Flora Centrum Mundi Ludbreg 2017”. Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posjetitelja, ali i izlagača i gospodarstvenika. Ove je godine izlagača bila 125 što je veći broj nego prošle godine kada je zabilježena i rekordna posjećenost. Uoči samog otvorenja sajma u petak predstavljena je i mobilna aplikacija Vision One. Pomoću Vision One korisnik može pronaći raznolike sadržaje i povezati se s onime što mu je potrebno, tako sada “skidanjem” aplikacije na svoj pametni telefon u svakom trenutku možete doznati i aktualnosti te pregled manifestacija u Ludbregu.
-Ovogodišnji sajam cvijeća pokazuje dugu tradiciju sajmovanja i cvjećarstva u Ludbregu. Moramo se pohvaliti da ove godine imamo rekordan broj izlagača. Imali smo ove godine i malih organizacijskih problema zbog datuma održavanja jer su neki drugi gradovi ušli u naš termin, no u dogovoru s cvjećarima odlučili smo ništa ne mijenjati i držati se prvog svibanjskog vikenda kako je već i tradicija, ali i zbog toga jer je razdoblje nakon toga idealno za sadnju cvijeća i flanci. – izjavio je na otvorenju Sajma cvijeća gradonačelnik Dubravko Bilić.
Uvedene su i male promjene u izgledu trga koji je bio popunjen pagodama tako da su cvjećari svoje cvijeće izložili još preglednije.
Posjetitelje je na otvorenju pozdravila i potpredsjednica Udruge cvjećara ludbreške regije, Valerija Pokos.
-Cvjećarstvo je obiteljski posao koji se prenosi s generacije na generaciju, tako da danas imamo obiteljska gospodarstva u kojima se već treća generacija bavi tim poslom. U taj posao utkane su vrijedne ruke naših poljoprivrednika, ogromni trud te nadasve velika ljubav za tu zahtjevnu granu poljoprivredne proizvodnje. – rekla je Valerija Pokos.
U sklopu sajma u atriju dvorca Batthyany mogla se razgledati izložba bonsaia te izložba čajeva, začinskog i aromatičnog bilja. Posebno zanimljiva bila je i izložba hortnezija održana u kapelici svetog Križa u dvorcu Batthyany.
Nakon što je kiša pokvarila kulturno-umjetnički program na samom otvorenju upetak, u subotu je sve išlo prema planu. Dječji cvjetni korzo ludbreških vrtića i udruga na Trgu Svetog Trojstva tradicionalno je održan u subotnjim prijepodnevnim satima dok je poslijepodne u parku dvorca Batthyany održana likovna radionica Likovnog udruženja Ludbreg. U isto vrijeme na Trgu Svetog Trojstva održan je promenadni koncert Puhačkih orkestara gradova Tržiča i Ludbrega. Subotnja večer zaključena je koncertom Dražena Zečića. Nedjeljni kulturno-umjetnički program također je bio otkazan zbog kiše. No, to nije spriječilo kupce koji su odavno prepoznali kvalitetu ludbreškog cvijeća da u samom Centru svijeta nabave sve potrebno. Ove godine na sajmu cvijeća birao se i najljepše uređen prostor, prva nagrada pripala je OPG-u Mraz koji će iduće godine imati besplatan prostor na trgu, drugu nagradu osvojio je OPG Herega koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi iduće godine imati pravo na 75 posto nižu cijenu izložbenog prostora, dok je nagrada za treće mjesto 50 posto niža cijena, a ona je pripala OPG-u Markulinčić.
-Odlučili smo nagraditi trud naših cvjećara koji su uredili svoj prostor. Nadam se da će im ovo biti motivacija da iduće godine svoje prostore urede još ljepše. – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić. Stručna komisija koja je ocjenjivala uređenost izložbenog prostora sastojala se od članova organizacijskog odbora ovogodišnje manifestacije. Ovogodišnju manifestaciju organizirali su Grad Ludbreg, Turistička zajednica grada Ludbrega, Centar za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ u suradnji s Udrugom cvjećara ludbreške regije. Medijski pokrovitelj manifestacije bio je Radio Ludbreg.