Prve lipanjske subote udruga ‘Ludbreška vinska cesta’ proslavila je 7. godišnjicu postojanja vinske ceste. Tim povodom u suradnji s udrugom vinogradara Trsek organizirani su Dani otvorenih podruma te 3. Vinski maraton koji je trajao od 14 pa sve do 19 sati.

     -Ove godine smo se pripremili najbolje do sada jer znamo da svake godine moramo ponuditi nešto novo. Zato smo osim kušanja vina nudili i gastronomske specijalitete zbog kojih smo povisili cijenu vinske putovnice sa 50 na 60 kn. Između ostalog nudili smo i jagode u vinu. Na Ludbreškoj vinskoj cesti bili su otvoreni sljedeći objekti: Restoran/kušaonica Arabela, Vinski podrum Makar, Vinska kuća Kirić, Restoran Črn-Bel, Vinarija Stručić i Kušaonica Kežman, Sljedeće godine ćemo imati otvoren najmanje još jedan novi objekt. Za sada je vrlo vjerojatno da će Josip Špoljarić dovršiti svoju vinsku kuću i otvoriti za vinoljupce. – pojasnila je Sanja Stručić, predsjednica udruge Ludbreška vinska cesta.

    Da bi postali sudionikom Vinskog maratona trebali ste kupiti vinsku putovnicu s kojom ste dobili startni broj, čašu s torbicom oko vrata, mogućnost kušanja do tri vrste vina u svakoj vinarskoj kući i sudjelovanje u nagradnoj igri. Uvjet za nagradu u igri bio je sakupiti svih 6 potvrda kao dokaz da ste obišli sve otvorene objekte na vinskoj cesti, a nagrade su bile butelje vrhunskog vina.

     Završetak vinskog maratona organiziran je kod kipa Svetog Vinka gdje je održan zabavni program uz živu glazbu i degustaciju goričkih delicija. Prije povratka kućama članovi udruge Trsek i ove su godine svakog gosta upozorili citiramo: ‘Ne vozi dok piješ da ne zliješ’. Šalu na stranu, vjerujemo da su se svi sudionici ovog Vinskog maratona sretno vratili svojim kućama. A kako su u obilasku otvorenih vinskih podruma uz muškarce bile i žene po povratku vjerojatno nije bilo ‘tihe meše’. Naprotiv, mnogi od njih će zasigurno pozvati i svoje prijatelje, kumove i rodbinu te zajedno doći dogodine na četvrti Vinski maraton.