);
Trebate ideju za današnji ručak? Predlažemo ječam, ričet ili geršl!

Trebate ideju za današnji ručak? Predlažemo ječam, ričet ili geršl!

Ječam je jednogodišnja biljka iz porodice trava i jedna je od najstarijih žitarica Europe

Uspijeva u hladnijim krajevima, a zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica u svijetu. Ječam potječe iz Etiopije i Jugoistočne Azije gdje se uzgajao prije deset tisuća godina. Upotrebljavao se za prehranu ljudi i životinja, kao i za proizvodnju alkoholnih pića. Prvi recept za ječmeno vino potječe iz Babilona 2800 g prije Krista, isto tako ječmena se voda od davnina upotrebljavala u medicinske svrhe. U doba antičke Grčke ječam je bio osnovni sastojak u pripremi kruha, kao i vrlo važna namirnica u prehrani sportaša kojoj su davali važnost kao izvoru sportske snage . I rimski sportaši cijenili su ječam i rabili ga u prehrani, a slavni gladijatori nosili su naziv „hordeari “jedači ječma jer im je on bio glavni obrok u pripremama za naporne borbe.
Proizvodnja ječma je značajna, a razlog je njegova široka upotreba u proizvodnji kruha, slada, piva, alkoholnih pića, kavovina, stočne hrane i drugih namirnica.

Ječmeni slad

Ječam je postao izvrsna zamjena za klasičan bijeli šećer. Slad nastaje namakanjem ječmenog zrna u vodi dovoljno dugo da dođe do klijanja. Za vrijeme klijanja pod utjecajem enzima se događaju značajne kemijske promjene u škrobu (oslađivanje). Bogatog je mirisa i okusa. Izvrstan je za pravljenje pita, kolača ili pudinga. Prirodni je zaslađivač, odlična zamjena za šećer i ostala umjetna sladila. Koristi se i za dodatak mlijeku, čaju, kakau i pri izradi domaćih sokova. Ima nizak glikemijski indeks, a vrlo visoku nutritivnu vrijednost. Ječmeni slad smatra se vrlo korisnim proizvodom i jednim od najzdravijih zaslađivača pripremljenih od žitarica. Cijelo zrno ječma, prženo ili samljeveno, s dodatkom cikorije, može zamijeniti kavu. Ječmena kava pomiješana sa mlijekom(bijela kava)izvrstan je i hranjiv napitak za djecu i starije ljude , bez kofeina.
Hranjiva vrijednost ječma

Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B 12 (koji je inače rijedak u biljkama). Od minerala sadrži kalij, magnezij , cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5) koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona , ujedno B 5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja reumatoidnog artritisa.
Ječam je lako probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, pospješuje probavu i održava ravnotežu crijevne flore.
Ječam je namirnica koja grije organizam u hladnijim danima, a pomaže u njegovom čišćenju tijekom proljeća.

Ječam u kulinarstvu

Upotrebljava se u juhama, rižotima, može se dodati drugim jelima, posebno varivima od kiselog zelja ili repe radi još boljeg okusa i potrebne gustoće. Ječam se slaže i s voćem i povrćem i možemo ga uklopiti u razne kulinarske kombinacije. Ubraja se u tradicionalne namirnice i pomalo je zapostavljen u današnjoj kuhinji. Sada je pravo vrijeme kada nastojimo jesti što zdravije da ječam zauzme svoje zasluženo na našem jelovniku.

U nastavku vam donosimo nekoliko ideja.

Salata od ječma i sezonskog povrća

Za salate s ječmenom kašom postoji mnogo vrsta recepata, a ovise i o sezoni kad ju pripremamo. Ove jeseni odlična je salata od ječma i sezonskog povrća kojeg još imamo u obilju u našim vrtovima. Kuhani ječam, svježa paprika, rajčica, luk uz dodatak kuhanih jaja , začina, maslinovog ili bučinog ulja i jabučnog octa , ukusna je i zdrava salata koju je vrlo jednostavno napraviti.

Tikvice punjene mljevenim mesom i ječmom

Sastojci: 2 veće tikvice, nekoliko žlica ulja, oko 25 dag mljevenog mesa, glavica luka, svježa rajčica i paprika, oko 10 dag ječma, sjeckani list peršina, sol i začini po vlastitom ukusu, vrhnje za premazivanje.

Priprema: Tikvice prerezati po pola i izdubiti žlicom. Na ulju pirjati sitno kosani luk, dodati meso, sjeckanu rajčicu, papriku, začine i kuhanu ječmenu kašu. Pripremljenom smjesom napuniti tikvice. Staviti u pećnicu na temperaturu 180°C, pred kraj pečenja premazati vrhnjem i posipati sjeckanim peršinovim lišćem.

Varivo grah ričet

Ričet je najpoznatije jelo našeg kraja , a glavni sastojci su grah, ječmena kaša, suho meso i povrće.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content