Jedan od dobitnika Zahvalnice Grada Ludbrega za ovu godinu je mlad i perspektivan trener KK Grafičar Tomislav Horvat. Ovaj 34- godišnjak je po zanimanju magistar informacijske i komunikacijske tehnologije, a doktorirao je u području elektrotehnike. Trener je 10-ak godina, a završio je i studij pedagoško-psihološke i metodičko-didaktičke izobrazbe te izobrazbu za trenera košarke, a svoj je posao u punom smislu riječi povezao s hobijem.

– Praktički je sav moj znanstveni rad povezan s košarkom. Točnije, bavim se upotrebom umjetne inteligencije u sportu, posebice u vidu predviđanja ishoda sportskih događaja te upotrebe ICT tehnologija kao potpore odlučivanja u samom trenažnom procesu. Inače sam i sam kratko igrao košarku, a u trenerski posao uveo me Igor Dijanošić. Jednostavno sam shvatio da kad ciljaš visoko, a vidiš da ne možeš pratiti korak s boljima, treba pronaći mjesto gdje možeš ostvariti svoje ciljeve ili pomoći drugima, a to je za mene trenerski posao – rekao je Tomislav.

Sa svojim ekipama bilježi više nego dobre rezultate pa kaže kako bi zaista bio u problemu izdvojiti samo jedan. Kao okidač svih kasnijih uspjeha navodi državnu poluzavršnicu, odnosno ulazak među 10 najboljih ekipa u državi s generacijom 2001. godišta. Treba izdvojiti dva uzastopna polufinala prvenstva Hrvatske s generacijom U-11 i U-12, četvrtfinale prvenstva Hrvatske s generacijom 2006. godište (U-13).
– Najviše emocija je svakako donijelo polufinale prvenstva Hrvatske 2018. godine s generacijom 2007. godište (U-11). Puna dvorana, navijanje, emocije, nešto nezaboravno i svakako vrijedno ponavljanja. Bilo je još tu završnica prvenstava države, osvojenih domaćih i međunarodnih turnira, nezaboravnih utakmica, putovanja – nabrojao nam je Tomislav.

Košarkaški klub Grafičar zasigurno je kvalitetan i zdrav klub koji je i nositelj košarkaške kvalitete u našoj regiji, unatoč tome što postoje i veće sredine, a kako bi situacija u košarci bila povoljnija, Tomislav smatra da bi se upravo veći centri trebali više angažirati.

– Velike sredine trebaju biti motor razvoja i one trebaju proizvoditi i stvarati igrače za najviše domete. Tada će dio tih igrača završiti u manjim sredinama i time će koristi imati svi. Najveći problem u svemu tome je svakako financijske prirode koji status trenera baca dosta nisko. Ja osobno, u našem kraju, ne poznajem gotovo niti jednog trenera profesionalca. Status trenera treba riješiti na nacionalnoj razini, donijeti plan razvoja, ali i uključiti gospodarstvenike kroz porezne olakšice i na taj način direktno pomoći razvoju sporta. Sport ovisi o stanju u gospodarstvu, a u vrijeme kada pati gospodarstvo, sport je pogođen najviše. Sport neće nestati, to nije sporno, samo će broj pravih zaljubljenika u sport sigurno padati – pojasnio je Tomislav.

Za kraj je Tomislav zahvalio na nagradi, te je napomenuo kako iza cijelog projekta stoji mnogo košarkaških entuzijasta i da je svaka nagrada plod zajedničkog rada. Zahvalio je i roditeljima igrača koji uvijek pomažu klubu.

-Svako priznanje, svaka nagrada, općenito svaka pohvala godi. Ova je prva, samim time i posebna. Mi smo u klubu stalno aktivni, promišljamo i analiziramo svaki korak te želimo klub učiniti dugoročno održivim. Govoreći isključivo o Školi košarke, plan je svakako održavati kontinuitet selekcija, počevši od najmanjih pa sve do kadetsko – juniorske koja bi trebala svoj obol dati i u seniorskoj momčadi. Cilj je animacija djece, želimo da djeca s osmijehom na licu dolaze i odlaze s treninga i što duže ostanu u sportu – poručio je za kraj Tomislav, a mi iskreno možemo preporučiti KK Grafičar za svu djecu koja vole sport i košarku.