);
Tjedan umjetnosti, kreativnosti i glazbe

Tjedan umjetnosti, kreativnosti i glazbe

Ludbreška udruga mladih entuzijasta (LUMEN) u suradnji s Kulturnom udrugom mladih „Centar Scena“ i ove je godine organizirala glazbeno-kulturni, a možemo dodati i umjetnički festival mladih „Idemo otok“, u sklopu koje je od 19. do 23. lipnja, održan i projekt MasterPeace Street Art – Walls of connection  u organizaciji Lumen-a. Radi se o oslikavanju zida kod Otoka mladosti, u blizini centra grada u kojem su sudjelovali članovi udruge, a pridružiti su se mogli i volonteri. Projekt je trajao pet dana, a temu oslikavanja su, kako kaže jedna od voditeljica projekta, odabrali zajedno.

Udruga Lumen već je pet godina član Masterpeace kluba koji se umjetnošću i glazbom zalaže za mir u svijetu, a objedinjuje više od 100 organizacija u 80-ak zemalja. Street Art se paralelno provodio na pet kontinenata gdje je oslikano preko stotinjak zidova, čime se Ludbreg povezao sa Mexico Cityjem, Jeruzalemom, Kairom, Nairobijom, Mostarom i još brojnim drugim gradovima  kojima je želja kroz umjetnost ujediniti i pomiriti mlade.

Koordinator projekta bio je Igor Dobec, a oslikavanje su vodile Maja Mezga, magistar slikarstva i profesor likovne kulture te Andreja Cindori, grafička urednica i predsjednica udruge Lumen. Boje za zidove osigurala je tvrtka Akzo-Nobel u suradnji sa MasterPeacom te Grad Ludbreg.

Ovo je drugi takav projekt u organizaciji Lumen-a. Novo ruho već je dobila Školska ulica, a na fasadi obiteljske kuće Drahnik oslikan je mural Mjeseca kojeg potpisuje akademski slikar Martin Hrastić iz Sigeca Ludbreškog.

Oslikavanje zida radi ujedinjenja mladih bio je odličan uvod u glazbeni, sportski i kulturni dio festivala  „Idemo otok“ koji se održavao nakon Street Art-a, točnije od 23.-25. lipnja.

Prvog dana festivala održana je izložba crteža akademske slikarice Maje Mezge u prostoru Lumena nakon čega se krenulo na Otok mladosti. Kroz tri dana trajanja festivala posjetitelji su osim u dobroj glazbi mogli uživati u kampiranju, kuhanju graha i roštiljanju te sudjelovati u belot turniru, potezanju užeta, odbojci na pijesku i drugim zaboravljenim sportskim aktivnostima. Posljednjeg dana održana je i predstava Kerekesh teatra Ufuraj se i pukni.

Kao zaključak ovih događanja možemo reći da udruga Lumen svojim djelovanjem svakako doprinosi atraktivnosti i bogatstvu društvenog života mladih u Ludbregu i okolici, što je ujedno i njihov glavni cilj.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content