Patronažna služba Doma zdravlja Varaždinske županije i ove se godine uključila u obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja, a u svoj program uvrstila je i Ludbreg. Tom prigodom, na Trgu Svetog Trojstva otvoren je štand s informativnim materijalima na kojem su potencijalnim, budućim i sadašnjim majkama podijeljeni edukativni materijali kao i brošure sa informacijama o važnosti dojenja.

-Nacionalni tjedan dojenja obilježava se prvog tjedna u mjesecu listopadu kako bi se promoviralo dojenje u zajednici. Puno više majki doji danas nego što je dojilo prijašnjih godina upravo zato što su bolje upoznate sa svim dobrobitima koje ono donosi bilo za njih bilo za dijete. Dojena djeca su otpornija na različite bolesti i puno bolje napreduju od djeca koja to nisu. – kaže Kristina Bedeković, patronažna sestra Doma zdravlja Varaždin.

Ovogodišnja manifestacija Nacionalnog tjedna dojenja djeluje pod sloganom „Podržimo dojenje zajedno“, a usmjerena je na važnost suradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promicanju dojenja i pružanju podrške mladim majkama.

– Ovakvim akcijama pokušavamo majke upoznati sa svim prednostima koje donosi dojenje i želimo ih potaknuti da to rade čim dulje. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dojenje do 6 mjeseci starosti bebe, znači isključivo i samo dojenje bez dohrane, bez čajeva, bez vode. Dovoljno je samo majčino mlijeko. – navodi sestra Kristina.

Na štandu Doma zdravlja buduće i mlade majke imale su priliku educirati se o položajima dojenja i dobrobitima majčinog mlijeka te preuzeti prospekte i knjižicu u koju mogu upisivati tjelesnu težinu i dužinu djeteta. Kao poklon dobile su i kremu za njegu kože svojih beba.

Sve zainteresirane trudnice i majke koje nisu imale prilike doći i posjetiti štand na središnjem gradskom trgu, a imaju bilo kakvih pitanja vezanih uz trudnoću, dojenje i njegu djeteta mogu se obratiti Domu zdravlja Varaždin koji tokom cijele godine provodi razne tečajeve i edukacije.

-Patronažne sestre vrše tečajeve za trudnice na koje naravno mogu doći i njihove pratnje koje će prisustvovati porodu. Na tim tečajevima educiraju se o trudnoći i tijeku poroda, ali i o dojenju kao samoj vještini koju treba naučiti. Osim toga mogu se educirati i na grupama za podršku dojenju koje također provode patronažne sestre. Tu su i pedijatri koji su dostupni za sva pitanja i informacije. – poručuje Kristina.

U Varaždinskoj županiji svijest o dobrobiti dojenja sve je jača i stopa dojenja ponovno je u porastu.