);
Tikvinim zajutrekom započela dvodnevna Tikvijada u Bakinoj hiži

Tikvinim zajutrekom započela dvodnevna Tikvijada u Bakinoj hiži

Ludbreška udruga ‘Žene iz centra svijeta’ bavi se zaštitom kulturne baštine, a baština nisu samo ormari i razni predmeti, već je tu i hrana kao dio identiteta određenog područja. Upravo su tikve u našem kraju ljudi pripremali oduvijek, stoga im je udruga odlučila ‘pokloniti’ dvodnevnu manifestaciju prigodnog naziva ‘Tikvijada’.

Tikva je danas svojevrstan fenomen u modernoj svjetskoj kuhinji, postala je prava zvijezda. To su potvrdile i članice udruge koje su ovom prigodom pripremile tikvin zajutrek.

– Pohale smo štapiće od tikve i pripremile palačinke i zlevanku od tikve. Uz to smo pripremile i topli čaj od jabuke i cimeta. Hranu su degustirali štićenici Ludbreškog sunca. – ispričala nam je Vesna Markulinčić, današnja glavna kuharica.

Kad smo ušli u Bakinu hižu zajutrek je već bio poslužen i u tijeku je bila degustacija. Svi su bili fokusirani na ‘gablec’, a nakon što su trbusi bili puni potvrdili su nam da je hrana bila odlična.

Manifestacija se nastavlja i sutra kada posjetitelje Bakine hiže očekuje predavanje ludbreške Agro Altere o tradicionalnoj i zdravoj prehrani koje počinje u 10 sati. U sklopu programa svoje će proizvode prezentirati i OPG Lastavec. Sudionike očekuje i mala zdrava zakuska te razgledavanje izložbe tikvi koja je već postavljena u dedekovom dvoru.

– Predavanje organiziramo u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Ludbrega. Njime ćemo ujedno na neki način obilježiti Svjetski dan seoskih žena koji se inače obilježava 15. listopada. Biti će ovo jedna pozitivan primjer, kako prezentacije zdravih proizvoda tako i važnosti te sposobnosti žena u poljoprivredi i pripremi  hrane. – objasnila je Ana Katana.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content