Petak 13. bio je sretan za jedanaestero mladih polaznika tečaja fotografije u organizaciji Aleksandra Horvata i Miroslava Vađunca. Naime, oni su baš na ovaj zanimljiv datum otvorili svoju prvu foto izložbu prigodnog naziva ‘Prvi klik’.

Izložba je rezultat tromjesečne radionice ili kako smo spomenuli, tečaja fotografije koji se održavao u deset nedjeljnih termina u prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Ludbrega.

– Na početku se odazvalo šesnaestero polaznika, a radionicu je u konačnici završilo njih jedanaest. U ostvarivanju nam je pomogla Zajednica tehničke kulture grada Ludbrega s prostorom i nešto potrebne opreme, Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ s dodatnom logistikom te Foto atelje Šimunić sa završnom pripremom odnosno ispisom fotografija. Kolega Miroslav i ja pokušali smo djeci odškrinuti vrata fotografije s obzirom da svi slikaju svaki dan, ali nisu upoznati s tim nekakvim tehničkim aspektima fotografije. – objasnio je Aleksandar Horvat.

Ova radionica omogućila im je upravo to. Imali su prilike upoznati se s osnovama fotografije, uspješnim kadriranjem, izborom motiva, osnovnim tehničkim postavkama, obradom fotografije i ostali aspektima dobre fotografije.

– Nastojali smo osigurati čim više praktičnog rada kako u učionici tako i na terenu. Naša znanja i iskustvo trudili smo se prenijeti u najjednostavnijem obliku, jer većina polaznika su učenici 5. i 6. razred. Većina njih posjeduje uglavnom mobitele, ali i ti uređaji mogu poslužiti za početno usvajanje osnovnih znanja o fotografiji i zadržavanje interesa za eventualnu kasniju nadogradnju na fotoaparat. – rekao je Miroslav Vađunec.

Na danas otvorenoj izložbi izložene su 22 fotografije koje su uz potporu mentora odabrali sami autori.

Ako ste propustili otvorenje izložbu u izložbenom prostoru dvorca Batthyany možete je razgledati do 19. svibnja uz najavu na 042 306 113.


Fotoklub Ludbreg

Spomenimo i kako je ovaj tečaj fotografije bio svojevrstan uvod u osnivanje Fotokluba Ludbreg koji će djelovati kao samostalna udruga u Zajednici tehničke kulture grada Ludbrega.

– Obavljene su i sve administrativne pripreme za osnivanje Fotokluba Ludbreg, no radionicu smo započeli ranije kako ne bismo gubili vrijeme. Radionica ili tečaj fotografije za učenike osnovnih i srednjih škola bit će tek jedna od aktivnosti budućeg Fotokluba koji će kao samostalna udruga djelovati uz ostale tehničke udruge udružene u Zajednicu tehničke kulture, koja je i nekad imala fotografe kao sekciju. Plan rada je također spreman. Voljeli bi ostvariti minimalno dvije izložbe kroz godinu, organizirati nekoliko tečajeva, ugostiti neke poznate i priznate fotografe, surađivati s udrugama i školama na području Ludbrega te formirati virtualnu bazu fotografija. Nadamo se da ćemo po osnivanju privući zainteresirane mlade i odrasle na učlanjenje u Fotoklub čime ćemo ponuditi građanima još jedan novi sadržaj za kreativno izražavanje i korištenje slobodnog vremena, te kroz javne aktivnosti dati doprinos zajednici. – ističe Aleksandar Horvat.

Kako je nastala izložba?

Galerija fotografija: