);
Sviraju s najpoznatijima i rade u OGŠ Ludbreg

Sviraju s najpoznatijima i rade u OGŠ Ludbreg

Ludbreška Osnovna glazbena škola koja djeluje kao Glazbeni odjel Osnovne škole Ludbreg može se pohvaliti mladim i stručnim kadrom. Najnoviji primjer su braća Maasej i Jošua Kovačević iz Čakovca, jazz muzičari traženi ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

-Prošli mjesec smo nastupali u Kairu s američkim glazbenicima i naš autobus je imao policijsku pratnju kao da se u njemu vozi predsjednik države. Inače, obojica sviramo u Gibonnijevom bendu, imamo svoj obiteljski jazz sastav Kovačević Brothers i surađujemo s još mnogo poznatih glazbenika kao što je npr. gitarist Elvis Stanić iz Rijeke – rekao je Maasej, stariji brat.

Maasej je akademiju za jazz klavir završio u austrijskom Klagenfurtu, a prije dvije godine dobio je nagradu ‘Status za najboljeg jazz klavijaturistu u Hrvatskoj 2019.’ U OGŠ Ludbreg radi od ove školske godine i svoje glazbeno znanje prenosi sedmorici mladih polaznika klavira.

-Može se reći da su klinci s ludbreškog područja glazbeno nadareni, ali neki se premalo trude pa onda olako donose odluku o prestanku. Ništa se ne može postići preko noći naročito ne na području glazbene umjetnosti. I mi smo se tijekom školovanja našli u sličnoj poziciji jer smo imali strogu profesoricu klavira koja je puno davala, ali i puno tražila pa su neki odustali od svog glazbenog školovanja. Treba biti uporan, a onda kada se vještine usvoje mogućnosti su velike. Recimo, mi smo proputovali desetak zemalja, a to svakako ne bi imali prilike ostvariti da se ne bavimo glazbom – pojasnio je Maasej.

Nekoliko učenika u glazbenu školu u Ludbreg dolazi iz Preloga i Donje Dubrave. Drugu školsku godinu u Ludbregu radi i mlađi brat Jošua koji je akademiju za jazz saksofon završio u austrijskom Beču.

-Sviram s braćom u mnogim bendovima, a posebno još i sa Soul Fingersima. Može se reći da živimo i spavamo s instrumentima, a ovdje u Ludbregu se dobro osjećamo i imamo podršku kolegica i kolega cijelog kolektiva. Pokušavamo djecu naučiti kako vježbati jer nije bitna duljina vježbanja već je potrebno poraditi na ispravljanju pogrješaka. Svaka izvedba mora biti bolja od one prethodne tako da se ne pogriješi uvijek iz istog razloga i na istom mjestu – rekao je Jošua Kovačević.

Naši sugovornici pokušavaju istovremeno biti i treneri i psiholozi pa nisu htjeli nikoga isticati. Ipak, na naše inzistiranje pristali su pohvaliti nekoliko svojih učenika. Jošua uči i glazbeno odgaja trinaestero učenika od čega devet mladih saksofonista i četvero učenika blok flaute.

David Pokos je učenik prvog razreda i svira čak dva instrumenta, klavir i saksofon. Pohvaljujem još i glazbenog prvašića Petra Markovića te Kaju Filipašić, Petra Šmera i Jana Šegovića koji su učenici trećeg razreda – rekao je Jošua.

-Evo, i ja želim pohvaliti većinu svojih učenika prvenstveno prvašiće Mia Rozu Kovačić i Davida Pokosa, Viktoriju Virag koja pohađa drugu godinu klavira i Evu Križanić učenicu trećeg razreda – završio je Maasej.

Na kraju podsjećamo naše čitatelje da učenici OGŠ Ludbreg školarinu plaćaju u simboličnom iznosu od 100 kuna mjesečno, a ako ne posjeduju svoj instrument mogu ga od škole iznajmiti za svega 40 kuna mjesečno.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content