);
Svečan dan za članove ludbreškog odreda izviđača

Svečan dan za članove ludbreškog odreda izviđača

Svaki izviđački kao i životni put kako god dalek bio počinje prvim korakom, u izviđačima, onim najljepšim i najsvečanijim trenutkom kada djeca u uniformama, s maramom oko vrata, kao jedinstvenim simbolom skautizma, uz svjetlo izviđačke vatre i pred prijateljima postaju pravim izviđačima.

Na današnji je dan prije 71 godinu održan prvi tečaj za rukovodioce pionira – izviđača. Iz tog je razloga 19. svibnja proglašen Danom izviđača Hrvatske. Sjećanje je to na početak prve organizirane značajne aktivnosti u stvaranju izviđačke organizacije u Hrvatskoj.

Poseban je to dan za sve izviđače, pa tako i za naše ludbreške koji su cijelog dana ponosom nosili svoje nove izviđačke majice. No, za četiri je djevojčice i jednog dječaka današnji dan bio i više od toga.

Naime, oni su u parku ispred Srednje škole Ludbreg dali izviđački zavjet čime su stekli pravo na nošenje izviđačke uniforme i marame te postali punopravni članovi ludbreške izviđačke udruge kao i dio velike hrvatske izviđačke obitelji koju čini oko 5 tisuća izviđača i skauta, od toga oko 4.000 članova Saveza izviđača Hrvatske. Posljednjih su nekoliko mjeseci svojim radom, poslušnošću i nesebičnošću dokazali da to i zaslužuju.

Zanimljivo je da je među zavjetnim članovima bilo i troje djece iz Ukrajine koji borave u Ludbregu.

– Prema mojim saznanjima mi smo vjerojatno prvi odred u Hrvatskoj koji je uključio mlade članove iz Ukrajine. Za sad nema nikakvih informacija o tome da se nešto slično već desilo, osim ako se slučajno ne desi na današnji dan, dakle Dan izviđača. – istaknuo je predsjednik ludbreškog odreda Mladen Struški.

– Dobili smo zavjet na ukrajinskom jeziku iz Nacionalne organizacije skauta Ukrajine tako da su naši novi članovi iz Ukrajine dali izvorni ukrajinski zavjet. Imamo još jednu djevojčicu iz Ukrajine koja današnjem svečanom zavjetu nije mogla prisustvovati, ali će ga položiti na našem idućem zajedničkom susretu. Dvoje novih izviđača iz našeg kraja zavjet su naravno polagali na hrvatskom jeziku.– objasnio je Struški.

Ovo svečano polaganje zavjeta po prvi se puta stoga moglo klasificirati kao međunarodno. Sukladno tome zapovijed se izdavala na engleskom jeziku.

Uz svečano polaganje zavjeta mladih izviđača održana je i promocija sedmero izviđačica i izviđača, izviđačkih kadetkinja i kadeta – polaznika Predvodničkog tečaja za mlade izviđačke voditelje.

– Radi se o prvoj generaciji koja je završila ovakvu vrstu tečaja. Riječ je o kombiniranom programu koji je trajao 6 mjeseci s ukupno 80 sati nastave koja se održavala tijekom zime i izvodila na otvorenom. Niti jedan sat nastave nije bio u zatvorenom prostoru, kako zbog epidemioloških uvjeta, tako i zbog potrebe da se djeca naviknu na prirodu i nauče kako biti pravi izviđači. – istaknuo je predsjednik.

Osim s izviđačkim igrama, mladi su se voditelji tako upoznali i s programskim područjem Tehnike logorovanja s podizanjem šatora i uređenjem izviđačkog logora za višednevni život i rad, pripremom hrane u terenskim uvjetima, ali i s mjerama zaštite od opasnosti u prirodi te pružanjem prve pomoć.

S obzirom da se radi o prvoj generaciji ludbreških izviđača koji su završili ovaj tečaj red je da ih upišemo u ove retke. To su redom: Roko Ivanuša, Simon Triplat, Elizabeta Novosel, Anja Premec, Tara Kovačić, Lorena Namjesnik i Teo Jug.

– Na tečaju mi se najviše svidjelo to što smo stvorili nova prijateljstva i što smo imali naša zajednička druženja. – kazala je Anja Premec koja je proglašena najboljom u klasi. S njom se složio i Teo Jug, predvodnik grupe. – Svaki put smo naučili nešto novo i pomagali jedni drugima. – istaknuo je.

Teo će zajedno s Anjom, Rokom, Simonom, Elizabetom, Tarom i Lorenom svoje prve voditeljske zadatke obavljati, na tradicionalnom ljetnom logorovanju na kojem će se uključivati u pomaganje i vođenje izviđačkih grupa mlađeg uzrasta. Želimo im puno uspjeha u daljnjem radu!

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content