);
Sve o ludbreškom ‘Welcome Spring’ festivalu

Sve o ludbreškom ‘Welcome Spring’ festivalu

Osim što je centar svijeta Ludbreg je tijekom ožujka bio i središte sporta, rekreacije i aktivnog života zahvaljujući novom i zanimljivom festivalu – Welcome Spring. Riječ je o festivalu osmišljenom kao dio razvoja Ludbrega u outdoor izletničku destinaciju.

Nordijsko hodanje, trčanje, orijentacijsko trčanje, planinarenje, biciklizam, kajak. Sve su to aktivnosti koje su kao dio ovog festivala privukle brojne zaljubljenike u outdoor.

Nordijsko hodanje

Prva festivalska aktivnost bilo je nordijsko hodanje, a riječ je o događaju održanom u organizaciji udruge “Narcisa” Ludbreg koja nordijsko hodanje promovira u sklopu svojih redovitih aktivnosti.
– Nordijsko hodanje za članice naše udruge postala je redovna aktivnost. Poznato je da su prednosti nordijskog hodanja višestruke posebno za osobe koje pate od simptoma tipičnih za sjedeće radno mjesto, a koji često uzrokuju glavobolju, bol u ramenima i vratnoj kralježnici. Također je dobro za osobe koje imaju problema za zglobove donjih ekstremiteta. No ono što je za nas najvažnije je druženje u prirodi. Uz razgovor i smijeh zaboravimo na svakodnevne probleme – rekla je Gordana Loparić, predsjednica udruge Narcisa.

Kajak

Zahvaljujući festivalu na rijeci Bednji održano je i natjecanje u vožnji kajaka. Nekad omiljena aktivnost brojnih Ludbrežana tako je nakon dosta godina ponovo viđena. Iako među natjecateljima nije bilo puno Ludbrežana, točnije samo jedan, medalja je ipak uspješno osvojena. Igor Golec, predsjednik BSV udruge koja outdoor aktivnosti uspješno promovira već godinama osvojio je srebrnu medalju u kategoriju K1 seniori. Vjerujemo kako je ovo sasvim dovoljan razlog da na idućem natjecanju snage odmjere domaći kajakaši.

Planinarski pohod

Tijekom Welcome Spring festivala, a u organizaciji Planinarskog društva Ludbreg i Grada Ludbrega održan je prvi planinarski pohod do Kalnika.

Riječ je o aktivnosti koja predstavlja početak povezivanja Grada Ludbrega s Općinom Kalnik.

– Zajedno s Općinom Kalnik krenuli smo u povezivanje Ludbrega i Kalnika planinarskim stazama. Za vrijeme lockdowna svi oni koji su u stanovima pronašli su svoja dvorišta na planinarskim stazama, u parkovima, na Otoku mladosti, u šumama oko Ludbrega, u vinogradima. Željeli bismo tu priču koju je pokrenula ova pandemija iskoristi u našu korist i pretvoriti to u jedan od turistički potencijala grada Ludbrega – ističe gradonačelnik Ludbrega, Dubravko Bilić.

Stazu dugu 30 kilometara prošlo je sedamdesetak planinara, a početna točka bio je Trg Svetog Trojstva.

Orijentacijsko trčanje

Brojne obitelji u sklopu festivala okušale su se u orijentacijskom trčanju. – U subotu 20. ožujka na poziv Grada Ludbrega odazvali su se Orijentacijski klub Varaždin, Planinarsko društvo MIV (orijentacijska sekcija) i Radio klub Ludbreg kako bi prezentirali discipline orijentacijskog trčanja i radio orijentacije. Presudan je bio dogovor s Gradom oko izrade orijentacijske karte koja nam svima omogućava bavljenje ovim sportovima na terenu Otoka mladosti – pojasnila nam je Marija Schubert. Kvalitetna orijentacijska karta daje mogućnost u budućnosti razmišljati o organizaciji konkretnih natjecanja na tom terenu te omogućava treninge.

-Već za ovu prezentaciju bilo je puno upita iz čitave Hrvatske, no obzirom da smo se odlučili za prvi puta organizirati samo pokaznu stazu, nismo htjeli proširivati plan – kaže nam Marija.

U orijentacijskom trčanju se uz pomoć zemljovida i kompasa po nepoznatom terenu u što kraćem vremenu treba obići unaprijed određene kontrolne točke ucrtane na zemljovidu. Natjecatelj se kreće trčeći ili hodajući. Kontrolne točke obilježene su na terenu kontrolnom zastavicom s elektronskom stanicom. Natjecatelj ih mora obilaziti zadanim redoslijedom (od kontrole broj 1 do 2, tako do zadnje koja je cilj). Najbolji put između kontrolnih točaka natjecatelj bira sam. Natjecatelj se natječe u svojoj dobnoj skupini, a postoje muške i ženske kategorije (npr dječak od 12 godina u kategoriji M12, djevojčica Ž12). Postoji kategorija OPEN u kojoj se mogu takmičiti svi – u grupama kako požele. To je najčešće omiljena kategorija za mame/tate s djetetom jer se može divno provesti vrijeme na zraku, uz žurbu i veselje.

Radio orijentacija je sport vrlo sličan orijentacijskom trčanju, no ponešto zahtjevniji, pa mnogima time i interesantniji. U radio orijentaciji na karti nisu ucrtane kontrolne točke, već su postavljeni odašiljači koji emitiraju Morzeovom abecedom određeni niz znakova. Tako sudionik mora sam odrediti gdje je koja kontrolna točka, sam je ucrtati na kartu i naći u što kraćem vremenu. Vrsta radio – orijentacije koju smo prezentirali na Otoku mladosti zove se foxOring gdje su kontrolne točke grubo ucrtane u kartu, dok se točnu poziciju može utvrditi samo uključivanjem prijemnika u blizini predajnika koji je ucrtan na karti.

– Prezentiranu stazu završilo je 35 osoba, što je za Ludbreg nevjerojatan rezultat. Organizatori iz Varaždina su bili oduševljeni brojem sudionika i predivnom, veselom atmosferom koja se razvila na startu i cilju. Bilo je tu cike i vike, veselja i čuđenja. Najveseliji su bili roditelji koji su trčali sa svojom djecom, jer uvijek nešto novo saznaju jedni od drugih kad se zajedno gube, nalaze i snalaze po karti i terenu. Nezamjenjivo je iskustvo kad imate s djecom zajednički interes i ravnopravno se borite i snalazite. Time je čak i dugotrajan boravak u prirodi veselje, a ne prisila – pojašnjava Marija Schubert.

Organizatori ove prezentacije nadaju se da će imati priliku opet sudjelovati na manifestacijama Grada Ludbrega. Puno smo naučili i dobili nove ideje kako unaprijediti i proširiti organizaciju, čak i postaviti grad Ludbreg na listu natjecanja za Kup Hrvatske u orijentacijskom trčanju te više povezati ove dvije srodne discipline. – Puno hvala Ludbregu i Ludbrežanima i nadam se da se uskoro vidimo opet! – poručuje Marija.

Cestovna utrka – Centrum Mundi

Tradicionalna cestovna utrka Ludbreg Centrum mundi održana je 21. ožujka u sklopu Welcome spring festivala. Ove godine za utrku je pristiglo preko 300 prijava, no na kraju je utrku trčalo okruglih 250 trkača. Start i cilj bili su na Trgu svetog trojstva, a trčalo su se dvije utrke – ona na 10 kilometara i ona na 2 500 metara za građane i rekreativce, a treba napomenuti da su se na utrci natjecale i osobe u invalidskim kolicima i to u dvije kategorije, ona s asistentom i bez asistenta.

– Utrka se održava unutar festivala Welcome spring što je novost ove godine, inače se trči za Dan grada 19. ožujka pa smo sada sve zajedno spojili. Kako smo jedini grad na sjeveru Hrvatske koji praktički u centru ima otok jako se trudimo oko uređenja i outdoor aktivnosti pa je ovo sve dio toga. Preko stranice stotinka.hr bilo je čak preko 300 prijava, što nas je malo iznenadilo jer je to jako velik broj, na kraju je trčalo 250 ljudi, a vjerujem da ovako je na ovako velik broj natjecatelja utjecaj imala korona jer je dosta utrka otkazano pa je ovo bila prilika za sve trkače da se natječu – rekla je Andreja Horvat iz turističke zajednice grada Ludbrega.

Utrku je tradicionalno trčao i gradonačelnik Dubravko Bilić koji se natjecao u kategoriji od 2 500 metara te je na kraju istrčao u vremenu od 13:54 minute.

– Ova utrka svake godine privlači sve veći broj sudionika, ali i ovaj cijeli događaj Welcome spring festival, dakle od kajaka, planinarenja pa evo i trčanja. Tradicionalno i sam sudjelujem u ovom trčanju, jučer smo planinarili na Kalnik 30-ak kilometara i još drugi tjedan malo bicikla tako da i kondiciju održimo na nivou – rekao je gradonačelnik Bilić.

Najbrži je u glavnoj utrci na 10 kilometara bio Andrej Hladnik s vremenom od 30:58 iz AK Varaždin, iza njega je na cilj stigao Bruno Škrinjarić s vremenom 31:16 iz MK Velika Gorica, a treći je bio Alen Čretni iz AK Zabok s 31:48. Tea Faber iz AK Dubrovnik bila je najbrža u ženskoj konkurenciji, a za 10 kilometara trebalo joj je 34:27, iza nje u cilj je utrčala Simona Jambrošić iz AK Varaždin s 34:29, a treća je bila Ana Dekanić sa 40:01.

– Vrijeme je bilo odlično za trčanje uz lagani vjetar, sve pohvale i organizatorima i naravno svim trkačima. Konkurencija je bila jaka kao i uvijek i borba do finiša. Sad se trenutno pripremamo za prvenstvo Hrvatske u polumaratonu koje će biti u Osijeku, a naravno da ćemo usput ići i na sve utrke na koje možemo – rekao je pobjednik ludbreške utrke Andrej Hladnik.

Na 2 500 metara najbrži je bio Davor Bajan s vremenom 8:22, drugi je bio Albert Rušak s 8:30, a treći Krunoslav Jankulija s 8:37. U ženskoj konkurenciji najbrža Tara Rušak sa 10:04, druga Dora Kovačić sa 10:10, a treća Jasmina Bajan sa 10:12.

Ivana Dežić

Na gravel biciklističkoj utrci sudjelovao 101 natjecatelj

Posljednja subota u mjesecu bila je rezervirana za gravel biciklističku utrku koja je okupila 101 natjecatelja. Start utrke bio je na Otoku mladosti u 10 sati. Vozilo se po makadamskim putevima do Kalnika pa natrag prema Ludbregu. Ruta je bila duga 80-ak kilometara, a sastojala se od ukupno 1316 metara uspona.

Za bicikliste su na stazi bile pripremljene tri feed zone na kojima su mogli nadopuniti bidone izotoničnim napicima i vodom te se poslužiti hranom. Iako je rok za završetak utrke bio 5 sati, prvi biciklist u cilj je ušao već nakon 2 sata i 50 minuta. Bio je to Roko Fržop nakon kojeg je, 4 minute kasnije, u cilj stigao i Marko Fržop. Na trećem mjestu utrku je završio Sandy Kovačević.

Dok su biciklisti biciklirali prema Kalniku i natrag na Otoku mladosti odvijala se još jedna zanimljiva aktivnost. Naime, u sklop festivala, domaćini su ugostili osobe u invalidskim kolicima koje su isprobale šetnice i staze po Ludbregu prilagođene osobama s invaliditetom.

-Plitvička jezera ili mnogi drugi Nacionalni parkovi i Parkovi prirode nisu prilagođeni osobama u kolicima i one ne mogu uživati u prirodi na taj način, ali zato će moći uživati na ludbreškom Otoku, moći će uživati u promatranju labudova, ptica i sve to samostalno ili uz asistenciju, u kolicima, po stazama duljine 10-ak kilometara. To je jedan projekt na kojem ćemo raditi, na kojem ćemo ustrajati. Sve nas je to zapravo naučila udruga Ludbreško sunce koja brine o osobama koje su ili doživjele neku nesreću ili su stekle neki invaliditet rođenjem. Taj senzibilitet da postoje drugi, drugačiji ljudi koji imaju malo više problema nego mi je bila i osnova da krenemo u ovo priču pretvaranja Ludbrega kao njihova grada prijatelja. – navodi gradonačelnik Dubravko Bilić.

Jedan od sudionika tog druženja bio je tetraplegičar Slaven Škrobot. – Bilo nas je svakakvih, paraplegičara, tetraplegičara, korisnika motorčića, korisnika mehaničkih bicikala i onih hibridnih. Bilo je lijepo vidjeti da smo se okupili u velikom broju, priznajem, očekivao sam puno manji odaziv. Kao jedan smo isprobali i odvozili rutu, te zajedno ‘ušli’ u cilj. Ono puno bitnije bila je inicijativa, poslana poruka i druženje s braćom/sestrama po kičmi. Nadam se da je ovo početak nečeg i da ćemo u budućnosti češće gledat ovakve evente. – poručio je.

Crazy Hill Trail utrka potvrdila svoju kvalitetu

Posljednji vikend ožujka bio je ujedno i zadnji vikend ludbreškog ‘Welcome spring’ festivala s velikom završnicom u obliku Crazy Hill Trail utrke koju organizira ŠRD BSV Ludbreg. Napomenimo kako se radi o utrci koja je proglašena jednom od deset najboljih u Hrvatskoj, stoga ne čudi da je i ovoga puta okupila velik broj zaljubljenika u trčanje, čak njih 470.

Natjecatelji su ove godine mogli birati između tri staze, kategorizirane prema zahtjevnosti. Cilj i start svih staza bili su na Otoku mladosti. Najspremniji i najiskusniji trčali su stazu od 34 km sa 1.040 m uspona i isto toliko silaska. Najlakšu stazu od 10 km i 215 m uspona i silaska istrčala su 153 trkača, dok se najveći broj njih odlučio za stazu srednje težine dugu 16 km s 415 m uspona i silaska.

Na najzahtjevnijoj stazi od 34 kilometra prvi je u cilj utrčao Andrej Hladnik koji je na najviše postolje stao i na utrci Centrum mundi. Njegovo vrijeme od 2:34:16 potvrđuje da je doista u odličnoj formi. Drugi je utrku završio Igor Goričanec, a treći Slovenac Aleš Novak. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ana Štefulj s 2:46:08, a slijede Sara Lovrec i Sanja Modrić, članica BSV Ludbreg.

Stazu srednje težine od 16 kilometara najbrže je prošao Krešimir Balaško s 1:14:05, a pratili su ga Zoran Križanić i Martin Horvat. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Doris Blažević s 1:25:04, iza nje Alenka Horvat i Ivančica Jež.

‘Desetku’ je najbrže istrčao Borna Vidović s vremenom od 44:54, a iza njega su bili Dinko Solić i Ivica Plantak. Najbolje vrijeme od 55:22 u ženskoj konkurenciji imala je Valentina Vadlja, druga je bila Anica Sitar, a treća Štefica Bubnjarić.

Crazy Hill Trail utrka ovime je dokazala zašto spada među deset najbolji u Hrvatskoj, a prebacivanje prvotnog termina održavanja na 28. ožujka bio je pun pogodak. ‘Welcome spring’ festival time je dobio završnicu za poželjeti, a natjecatelji nešto ljepše i ugodnije vrijeme za trčanje.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content