Sofija (68) i Ivan Filipović (75) na današnji dan prije 50. godina rekli su jedno drugom sudbonosno DA. Njihovi kolege iz Udruge umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg tim su im povodom jučer u svojim prostorijama priredili malu proslavu iznenađenja.

– Sofija i Ivan svima su jako dragi, uvijek su dobro raspoloženi, podižu atmosferu i sudjeluju u svim našim aktivnostima. Za njihovu godišnjicu saznali smo tek u ponedjeljak tako da smo imali samo dva dana da sve isplaniramo i pripremimo bez njihova znanja. Nismo čak ni Sofijinoj sestri, također članici udruge, rekli što planiramo tako da stvarno bude iznenađenje. Zaslužili su. – kazali su nam članovi Udruge umirovljenika.

Proslava je imala sve elemente prave male svadbe – „živa muzika“, prvi ples, rezanje torte, odlično raspoloženje, a i broj gostiju je bio na razini.

Supružnici su, nespremni na ovakvo iznenađenje, ostali bez riječi. – Stvarno nam je neizmjerno drago što se ovo druženje umirovljenika poklopilo s našom godišnjicom i zahvalni smo našim prijateljima što su se potrudili organizirati ovakvo iznenađenje. Stvarno nam je srce puno i ne znam kako bih vam taj osjećaj opisala riječima. – uzbuđena je bila mladenka.

 

„Bio je snijeg do koljena“

Ljubav između Sofije i Ivana započela je prije više od 50 godina. Sofija je živjela u Tuhovcu, a Ivan u malom mjestu zvanom Filipovići u kojem je svaka obitelj nosila isto prezime. Spletom okolnosti su se upoznali, zaljubili, a ubrzo i vjenčali.

– U dane svadbe snijeg je bio do koljena. Budući da je Ivan živio u kući koja je bila na malenom brijegu sjećam se da sam hodajući prema njoj u cipelama s potpeticama propadala kroz snijeg. On me kao pravi džentlmen pridržavao da ne padnem. – prisjeća se anegdote Sofija.

Obred vjenčanja održao se u crkvi u Svibovcu do koje su iz Tuhovca pješačili tri kilometra. Nakon vjenčanja slijedila je zabava. – Ja sam bila jedanaesto dijete u obitelji i svadba je bila skromna u skoro duplo manjoj prostori od ove prostorije naše udruge. Skromna, ali jako lijepa i srcu draga. Pripreme su trajale cijelog tjedna. Obitelj Žnidarić iz Ludbrega je pekla kolače, a žene iz sela su pomagale u kuhinji. Tak je to nekad bilo. – prepričava nam Sofija.

Svoj zajednički život potom su nastavili u Selniku. Ivan je radio u nekadašnjoj Opremi, a Sofija u Varteksu. Ljubav i poštovanje koje su jedno za drugo uvijek imali bilo im je najvažnije u svemu, pa su zahvaljujući tome sretno i zadovoljno dočekali ovu veliku obljetnicu, za koju Ivan kroz šalu govori, da je ipak došla malo prebrzo. – Nisu cvale uvijek ružice, bilo je svakakvih problema, no ne žalimo ni za čim, da možemo sve bi ponovili. – zaključuju.

Bračni par Filipović danas ima troje djece i petero unučadi.