Povodom obilježavanja 100. obljetnice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je online projekt Zadaću napiši, jedinicu zbriši.

Ovo je oblik projekta koji je prethodno bio osmišljen u okviru djelovanja Studentskog zbora Učiteljskog fakulteta, no s obzirom na novonastalu situaciju, u doba kada je nastava zbog opasnosti od širenja koronavirusa obustavljena, studenti su ga odlučili prilagoditi za online svijet.

Svim učenicima u Republici Hrvatskoj omogućeno je usvajanje nastavnog sadržaja putem televizije, a unutar cjelovite kurikularne reforme, Škole za život. Cilj je ovog projekta pomoći onim učenicima razredne nastave kojima praćenje TV sadržaja predstavlja prepreku ili nije dostatan u usvajanju nastavnog sadržaja, a ujedno je to i pomoć roditeljima koji sa svojom djecom borave u samoizolaciji. Ovo je oblik odgojne potpore i obrazovne pomoći.

Kako se uključiti?

Projekt će se realizirati putem dviju platformi. Za komunikaciju s učenicima i njihovim roditeljima koristit će se Skype, a učenici će putem aplikacije Edmodo dobivati radne materijale s pomoću kojih će moći uvježbati i ponavljati nastavne sadržaja odslušane na TV-u. Svi nastavni materijali bit će učitani na aplikaciji za vježbanje i ponavljanje, a pratit će predmetni kurikulum, tj. sadržaje na HRT-u.

Roditelji se za pomoć u učenju djetetu javljaju putem društvenih mreža projekta: Facebook profil, Instagram profil ili na mail: zadacunapisi.jedinicuizbrisi@gmail.com.

– Volonter će u dogovoru s roditeljem i učenikom pružati konkretnu pomoć u dodatnom razumijevanju nastavnoga sadržaja te pisanju zadaća ili rješavanju zadataka koji su im zadani te biti pomoć pri samom učenju preko aplikacije Skype. Ovim projektom učeniku se pružaju individualizirane metode pri učenju uz prihvaćanje njegovih karakteristika, načina na koji uči i sadržaja koji mu dodatno treba objasniti. – poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.