);
Stožer objavio odluku o regulaciji rada prodavaonica i trgovačkih centara

Stožer objavio odluku o regulaciji rada prodavaonica i trgovačkih centara

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je odluku u kojoj je precizirao pravila o broju kupaca i posjetitelja u prodavaonicama i trgovačkim centrima, a koja na snagu stupa u subotu 12. prosinca i traje do 10. siječnja.

Broj kupaca odnosno posjetitelja koji istovremeno mogu biti u prodavaonici ograničava se na način da u prodavaonicama koje imaju do 10 četvornih metara neto površine istodobno može biti jedan kupac, dok prodavaonice od 11 do 100 kvadrata za jednog kupca moraju osigurati najmanje deset metara četvornih.

Prodavaonice od 101 do 200 kvadrata za svakog kupca moraju osigurati 12 metara četvornih, one do 2000 kvadrata moraju osigurati 16 metara četvornih, a one veće od 2000 metara četvornih neto površine moraju osigurati 20 metara četvornih za svakog kupca.

Za trgovačke centre najveći dopušteni broj kupaca koji istovremeno može biti u prodavaonici određuje se na način da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 16 m2.

Sve prodavaonice i trgovački centri obvezni su na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici, odnosno trgovačkom centru i strogo se pridržavati ograničenja dopuštenog broja kupaca.

Dužni su za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca (sniženja, popusti, predblagdanske nabave i sl.) poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera.

Za prodavaonice s više do 2.000 m2 neto površine prodajnog prostora i trgovačke centre uvode se sljedeće dodatne nužne epidemiološke mjere:

  • obustava organiziranog prijevoza za kupce i posjetitelje;

  • obveza osiguranja sprječavanja ulaska prekomjernog broja kupaca, odnosno posjetitelja i uvođenje redara koji će sprječavati prekomjeran ulazak, kada dopušteni broj kupaca, odnosno posjetitelja prijeđe 90% maksimalno dopuštenog broja kupaca, odnosno posjetitelja;

  • obveza uklanjanja ili fizičkog onemogućavanja sjedenja na zajedničkim dijelovima trgovačkog centra, uklanjanja ili ograničavanja namještaja za sjedenje iz dijelova predviđenih za konzumaciju jela i pića te uklanjanje ili onemogućavanje korištenja aparata za zabavu;

  • obveza organiziranog upozoravanja kupaca na obvezu pridržavanja propisanih mjera (sprječavanje grupiranja kupaca ispred ulaza u trgovine ili trgovački centar, sprječavanje konzumacije jela i pića u zajedničkim dijelovima trgovačkih centara i sl.);

  • nadležnoj službi civilne zaštite moraju se, na njezin zahtjev, učiniti dostupnim podaci i evidencije o održavanju sustava ventilacija, prozračivanja i izmjena zraka;

  • obavezno određivanje kontakt osobe koja će 24 sata biti dostupna za kontakt s nadležnom službom civilne zaštite.

Cijeli tekst odluke možete pročitati OVDJE.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content