);
SŠ Ludbreg – Interaktivno predavanje i radionica na engleskom jeziku

SŠ Ludbreg – Interaktivno predavanje i radionica na engleskom jeziku

 

Učenici prvog i četvrtog razreda ludbreške srednje škole, ovog su mjeseca imali prilike prisustvovati jednom vrlo zanimljivom predavanju. Naime, u goste im je došao Michael Souice, amerikanac koji živi u Zagrebu.

Michael je rodom iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije iz savezne države Maine u području Nove Engleske. Prije 16 godina doselio je u Hrvatsku i potom se zaposlio u Hrvatsko-američkom društvu.

 – Hrvatsko-američko društvo je neprofitna organizacija koja djeluje već 25 godina. Ono što mi pokušavamo  jest približiti američku kulturu, obrazovanje i znanost hrvatskim građanima, posebice učenicima i studentima, te stvoriti svekoliku suradnju između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Organiziramo brojne radionice, predavanja i školske programe. Odlazimo u brojne škole, ali isto tako brojne škole dolaze i u naše sjedište u Zagrebu gdje imaju prilike posjetiti Američku knjižnicu čija je kompletna građa na engleskom jeziku. – objašnjava Souice.

Michael je u Društvu zaposlen kao voditelj sekcije za programe na engleskom jeziku stoga je nerijetko gost brojnih osnovnih i srednjih škola.

Ovo je prigodom za učenike ludbreške srednje škole pripremio predavanje i radionicu o američkom obrazovnom sustavu koji se po mnogočemu razlikuje od hrvatskog.

– Jedna od važnijih razlika jest ta da je u SAD-u u školstvo uključeno i volontiranje. Dakle, učenici i studenti su obavezni volontirati određeni broj sati u školskoj godine. Time zapravo dobiju uvid i iskustvo u radu u struci za koju se obrazuju. U Hrvatskoj to baš i nije tako što je po meni jedna od najvećih mana hrvatskog obrazovnog sustava. Druga stvar je da u SAD-u polovica učenika u srednjim školama već radi. Razlog je taj što tamo nema besplatnog obrazovanja osim ako ne dobijete stipendiju. Ako želite studirati, a roditelji vas ne mogu uzdržavati cijelim putem, morate sami zarađivati. Politika SAD-a dozvoljava osobama od 15 godina da legalno rade 20 sati na tjedan. Opet ponavljam, u Hrvatskoj toga nema. – kaže Michael.

Cijelo predavanje održano je na engleskom jeziku što je još jedna dodatna prednost za učenike jer su imali prilike čuti kako zvuči izvorni govor. Nakon teorijskog djela slijedio je i mali kviz znanja u kojem su srednjoškolci pokazali koliko znaju o američkoj kulturi i obrazovanju.

Mogućnost školovanje u jednoj od američkih srednjih škola

Kako bi se učenici i sami uvjerili u razlike koje postoje u obrazovnom sustavu ovih dviju država, Hrvatsko-američko društvo omogućava im da jednu školsku godinu provedu  upravo u nekoj od američkih srednjih škola.

-Od 1995. godine Hrvatsko-američko društvo kontinuirano provodi program pod nazivom “Školska godina u Sjedinjenim Državama”. Program je namijenjen visoko motiviranim učenicima srednjih škola koji žele proširiti svoje iskustvo te žele akademski napredovati. Dugogodišnje iskustvo je pokazalo da sudjelovanje u ovom programu mladima pruža višestruke koristi.  Učenici osim što dobro nauče jezik, upoznaju američku kulturu i običaje te razviju samostalnost, odrastu i pronađu sebe. – zaključuje Souice.

Za sve dodatne informacije i pitanja možete posjetiti internetsku stranicu Hrvatsko-američkog društva.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content