Grad Ludbreg ovog se mjeseca može pohvaliti naglim porastom broja stanovnika. Naime, u park ispred dvorca Batthyanny doselila je velika i vesela obitelj snjegovića i patuljaka.

Za njihov dolazak zaslužne su vrijedne ruke teta i mališana Dječjeg vrtića Radost. – Kada je Grad predložio da vrtići naprave ukrase po vlastitoj želji, prvo što smo išli vidjeti jest što bi to „mi mali“ zapravo mogli izraditi. Međutim, većina ideja koje smo imali nisu bile izvedive zbog prostora koji je bio predviđen za ukrase. Naime, ukrasi su trebali biti za vanjski prostor, stoga smo morali birati materijale koji su izdržljivi odnosno koji se neće razmočiti na kiši i snijegu. – kaže ravnateljica vrtića, Zvjezdana Jadanić.

Nakon kraćeg razmišljanja zaključili su kako će za takve prilike najbolje poslužiti drvo koje im je, za potrebe izrade snjegovića, dostavio Lukom. Komadi koje su dobili bili su ipak malo poveći pa ih je bilo potrebno prepiliti. Tu su u pomoć priskočili i oni „malo veći“ odnosno roditelji, rodbina i prijatelji.  – Obavili smo piljenje i sve pripreme, no nismo mogli krenuti sa oslikavanjem jer je drvo bilo mokro. Tu smo opet morali uskočiti mi stariji koji smo ga nosili doma na sušenje. Nakon što smo i to riješili krenuli smo sa spajanjem komada kako bi u konačnici dobili oblik snjegovića te kako bi mogli krenuti sa crtanjem očiju, noseva i zuba. – objašnjava ravnateljica.

Ta čast pripala je dakako mališanima, točnije starijim vrtićkim skupine. Male ručice brzo su odradile svoj zadatak pa su snjegovići u kratkom roku bili spremni za useljenje u park. No, u ovom blagdanskom razdoblju nikome nije lijepo biti sam, stoga im je ekipa odlučila osigurati društvo i to, ni manje ni više nego ono patuljasto. – Grad nam je donirao materijale koji su nam pomogli u izradu patuljaka. Mi smo te materijale sašili i samo im dodali cofleke koje smo naučili raditi u sklopu radionice sa udrugom „Žene iz Centra svijeta“. – dodaje Zvjezdana Jadanić.

Snjegovići i patuljci u park su uselili 1. prosinca uz pomoć ravnateljice i odgajateljica „Dječjeg vrtića Radost“ te uz dobrodošlicu predstavnica iz Grada Ludbrega i Turističke zajednice.

Dječji Vrtić Radost trenutno brine o 135-ero djece

Djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja u „Radosti“ obavlja se od 1996. godine kada je u vrtić bilo upisano 18-ero mališana. Do danas se ta brojka znatno povećala. – Vrtić trenutno pohađa 135-ero djece. Svaki godine smo puni i svake godine se traži mjesto više. Upisi se najčešće provode u lipnju, a broj slobodnih mjesta uvijek se vrti oko trideset. – kaže ravnateljica.

Unutar vrtića djeluje nekoliko odjeljenja. Predškolarci čine jednu grupu dok su vrtićarci raspoređeni u pet vrtićkih skupina. Za svaku od njih brinu po dvije odgajateljice. – Naravno postoje situacije kada se javlja potreba za većim broje odgajateljica. Primjerice imali smo slučaj da je u preškolskoj i mlađoj skupini bio upisan veći broj djece pa su zbog toga bile potrebne tri odgajateljice. – objašnjava Jadanić.

Za mališane su tijekom cijele godine osigurane razne tematske cjeline. Svaka vrtićka skupina na početku godine bira temu na kojoj će intenzivnije raditi. Jaslice tako primjerice jače rade na senzomotorici kako bi se od rane dobili stimulirala dječja osjetila, mlađa grupa zanima se sa grafomotorikom, srednja skupina bavi se matematičkim i predčitalačkim aktivnosti dok se starija grupa ove godine fokusirala na prometne aktivnosti koje se sve više potenciraju u vrtićarske programe.

Osim navedenog, vrtić nudi i program učenja stranih jezika. – Išli smo na varijantu da djeca imaju mogućnost besplatnog učenje barem jednog stranog jezika. Imamo educiranu odgajateljicu koja je završila i verificirala program učenja njemačkog jezika i sada dva puta u tjednu educira srednju i stariju vrtićku skupinu. – objašnjava ravnateljica.

Važnost poznavanja stranih jezika prepoznao je i Grad Ludbreg koji je odlučio sufinancirati obrazovanje jedne odgajateljice za engleski jezik koji bi se, ukoliko će sve ići po planu, u kurikulum trebao uvrstiti iduće jeseni.

Djeci se uz nabrojene aktivnosti nudi i mogućnost uključivanja u kraće programe vjerskog odgoja, koje provode odgojitelji osposobljeni za provođenje programa verificiranih od strane nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja.