);
Slobodan Vađunec u glazbi je od djetinjstva

Slobodan Vađunec u glazbi je od djetinjstva

‘Nisam očekivao ovu nagradu, radim posao kojeg volim i to je vjerojatno najveća nagrada’

Skromno nam je to odmah na samom početku razgovora rekao Slobodan Vađunec, dobitnik zahvalnice Grada Ludbrega. Glazba je sastavni dio njegovog života od ranog djetinjstva. Iako ne potječe iz glazbene obitelji, susjedi glazbenici nekako su mu usadili ljubav prema glazbi. – Ja sam dijete sela, na biciklu sam dolazio u Ludbreg u glazbenu školu – prisjeća se Slobodan.

U osnovnoj glazbenoj školi u Ludbregu 1971. godine započeo je s učenjem sviranja harmonike, potom klavira, a u srednjoj glazbenoj školi u Varaždinu pohađao je dva odjela-glazbeno-teoretski i flautu. Po završetku školovanja zaposlio se u Glazbenoj školi u Križevcima gdje je predavao harmoniku i flautu.

Za vrijeme Domovinskog rata sudjelovao je u organiziranju i nastupanju na kulturno-dobrotvornim priredbama u RH i inozemstvu, najviše u Gradišću u Austriji, a radi prikupljanja humanitarne pomoći.
– Bilo je to sa tadašnjom Linijom 5. U Ludbregu je nekad bilo puno dobrih bendova, nažalost situacija se poprilično promijenilo – kaže Slobodan.

U osnovnoj glazbenoj školi u Ludbregu započeo je s radom 1999. godine te je prvih godina predavao klavir i solfeggio, a u to vrijeme radila su samo dva učitelja te se nisu predavali puhački instrumenti. Radi unapređenja obrazovanja inicira uvođenje učenja flaute i saksofona, a kasnije se u školu uvode i drugi puhački instrumenti te se povećava broj učenika, kao i broj učitelja.
Od 2015. godine voditelj je glazbenog odjela u OŠ Ludbreg te predaje flautu i nastavlja s vođenjem puhačkog orkestra učenika. Pripremao je brojne učenike na glazbena natjecanja te se mnogi bivši učenici danas profesionalno bave glazbom.

-Interes djece za bavljenje glazbom ne jenjava i vjerujem kako su u Ludbregu postavljeni sjajni temelji za to. Drago mi je što djeca ostaju dio kulturne scene kroz puhački orkestar, a rado bih da tako nešto vidimo i s tamburaškom sekcijom. Nažalost zbog globalne pandemije kulturni amaterizam najjače je oštećen. Mlade smo i do sad teško zadržavali u njemu, a nemogućnošću održavanja proba i nastupa situacija se dodatno pogoršala. Rado bih vidio naše učenike i u zborovima, drago mi je što se okupljaju u Trinitasu. Nije to samo zbog glazbene, već i zbog druženja i svega lijepoga što iz toga proizlazi – rekao je Slobodan Vađunec.

Sve vrijeme sudjeluje u širenju glazbene kulture i razvijanja kulturno-umjetničkog amaterizma djelovanjem u Puhačkom orkestru Grada Ludbrega. Tijekom neprekidnog rada u Puhačkom orkestru unazad 25 godina surađivao je s brojnim udrugama i kulturnim društvima koja djeluju u Ludbregu, kao i s drugim orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je orkestar odlazio na gostovanja.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content