);
Skulpture, fotografije i slike su medij uz pomoću kojeg učenici OŠ Kuršanec pričaju svoju priču

Skulpture, fotografije i slike su medij uz pomoću kojeg učenici OŠ Kuršanec pričaju svoju priču

Osnovnu školu Kuršanec pohađa 80 posto djece romske nacionalnosti, stoga se u njihovu radu poseban naglasak stavlja na približavanje i afirmaciju romske kulture i jezika. Svaki djelatnik OŠ Kuršanec nastoji dati svoj osobni i profesionalni doprinos u poučavanju i odgoju te omogućavanju nesmetanog psihofizičkog razvoja i rasta učenika kao budućih odgovornih i kompetentnih građana.

Među djelatnicima škole je i profesorica likovne kulture Ida Domišljanović koja je kod brojnih učenika primijetila sklonost prema umjetničkom izražavanju. Pokazalo se da im je broj sati za redovitu nastavu likovne kulture premalen pa je profesorica kao izvannastavnu aktivnost uvela likovnu grupu koja svake godine broji sve više polaznika.

– Učenici zadnjih pet godina oslikavaju zidove i namještaj, udahnjujući školskom prostoru novu, osvježavajuću dimenziju satkanu bajkovitim ili edukativnim prizorima. Na natjecanjima postižu istaknute rezultate, a radovi su bili zapaženi i na nekim tematskim izložbama. – objašnjava Ida Domišljanović koja je od međimurskih školaraca uspjela napraviti prave male umjetniče majstore.

U takvom stvaralačkom okruženju razvija se i njihov osobni odnos prema školi i zajednici u kojoj žive.

– Nastojim učenicima pružiti priliku da otkriju vlastite mogućnosti, osjećaj samopouzdanja te razvijanje ljubavi prema likovnoj umjetnosti. Primjećujem porast individualne kreativnosti kod učenika, zainteresiranost za rad u izvanškolskim aktivnostima te pozitivan pristup likovnoj umjetnosti. Učenici stječu samopouzdanje i razumiju dobrobit koju njima i zajednici donosi sudjelovanje u zajedničkom radu. – kaže profesorica Ida.

Skulpture, fotografije i slike djeci služe kao medij uz pomoć kojega pričaju svoju životnu priču.

Ludbrežani koji su se danas okupili u izložbenom prostoru dvorca Batthyany imali su prilike vidjeti što im žele ispričati Dario Kalanjoš, Patrik Balog, Jagoda Oršuš, Magdalena Panić, Tina Horvat, Ines Oršuš i Maja Katalenić, učenici izlagači iz OŠ Kuršanec romske nacionalne manjine koji imaju veoma razvijene crtačke vještine. Prezentirali su se kroz slike, skulpture i fotografije koje su nastale na satovima likovne grupe, a koje prikazuju naselje u kojem žive i njihove roditelje. Prikazuju i neke detalje o njihovom životu i interesima, primjerice onim glazbenim.

– Svatko na svoj način prikazuje život Roma Bajaša. Primjerice jedna od djevojčica prikazuje lijepe Romkinje koje vole boju i nakit. Druga je htjela raditi autoportrete i portrete, treća je pak slikala majku s djetetom, a imamo i skulpture. Dakle svatko od njih ima neko svoje viđenje života i umjetnosti i to je ono što ovu izložbu čini bogatom i zanimljivom. – istaknula je profesorica Ida Domišljanović.

– Vjerujem da je ova izložba jedna u nizu mnogih kojima će nam naši učenici obogatiti živote. Iznimno smo ponosni na sve njihove uspjehe. Zahvaljujem i profesorici Idi na njenoj požrtvovnosti entuzijazmu i zanosi koji svakodnevno ulaže u svoj rad. Veliko zadovoljstvo nam je gostovati u Centru svijeta. – prilikom otvorenja izložbe rekla je ravnateljica OŠ Kuršanec, Darja Borković.

Zadovoljstvo suradnjom na ovoj izložbi iskazao je i ravnatelj Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Branko Dijanošić koji je i službeno otvorio izložbu u sklopu programa ‘Ludbreg petkom’.

Spomenimo i kako je izložba prigodno otvorena 8. travnja kada se obilježava Svjetski dan Roma. U programu otvorenja je tako otpjevane i himna Romskog naroda ‘Gelem, gelem’ te tradicionalna romska pjesma ‘Ederlezi’ koje je izveo zbor OŠ Kuršanec pod vodstvom profesorice Marije Šobak Potočnjak.

Ukoliko ste propustili otvorenje, a zanima vas što vam imaju za ispričati učenici likovne grupe OŠ Kuršanec, izložbu možete razgledati radnim danom u periodu od 11. do 20. travnja, od 7 do 15 sati uz prethodnu najavu na 042 421 512.


Entuzijazam profesorice Ide Domišljanović prepoznali su i podržavaju njene brojne kolege, pa tako i profesorica likovne kulture Ljiljana Cvetko.

– Ida Domišljanović učiteljica je koja svoj život posvećuje djeci i umjetnosti. Učiteljica koja cijeni individualne razlike učenika i njihove načine učenja te stvara ugodno razredno ozračje koje je neophodan uvjet za uspješan rad. Svojim zanosom potiče na napredak. U svom radu nastoji organizirati nastavu usmjerenu na učenika. Ona u njima ne vidi nacionalnost, Hrvata ili Roma, već dijete koje traži njezino društvo, savjet i vodstvo u području koje je mnogima bijeg od grube stvarnosti. Ne bira samo najbolje i najuspješnije učenike, već okuplja one s margine koji vape za pohvalom, pažnjom i pruženom im šansom. – poručila je prof. Ljiljana Cvetko na otvorenju izložbe.

Ljiljana Cvetko
Ljiljana Cvetko
error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content