Hladna srijeda na placu

Da je ponuda i potražnja nakon blagdana nešto slabija uvjerili smo se iz prve ruke kada smo posljednje srijede u mjesecu prošetali našom ludbreškom tržnicom. Osjeti se da na placu ima manje ljudi, a očigledno je kako ni prodavači nisu svi na broju. Je li to zbog hladnijeg vremena ili ispražnjenih novčanika zahvaljujući proteklim blagdanima? Možda je oboje.

No, unatoč nešto slabijem broju ponuđača na ludbreškoj se tržnici može pronaći većina sezonskih namirnica. Ajmo redom!

POVRĆE

Od povrća dominira krumpir kojem se cijena kreće od 1,5 do 4 kune te zeleno sezonsko povrće.

U ponudi se može pronaći kelj po cijeni od 8 kn/kg, kelj pupčar po 20 kuna za kilogram, zelje po 5 kn/kg, poriluk po 15 kn/kg, salata po 10 kn/kg, a celer po 20 kn/kg jednako kao i peršin. Mrkvi se cijena kreće od 7 do 10 kuna za kilogram, a kilogram cikle cijeni se po 5 kuna.

Uz zeleno povrće tu je još i očišćeni grah trešnjevac po cijeni od 25 kuna za kilogram, zelenček po cijeni od 30 kn/kg i češnjak.

– Ha, prodaja ide tako kako ide. Primjereno ovom dobu godine. Oni ljudi koji imaju naviku dolaziti na tržnicu dolaze i u ove hladnije dane. To su većinom redovne mušterije. – kaže nam teta za štandom s najviše sezonskog povrća.

VOĆE

Kraljica ovog perioda i jedino voće koje smo pronašli u šetnji tržnicom je jabuka.

– Kažu da je jabuka odlična za detoksikaciju organizma koja se često prakticira nakon blagdana tako da je i prodaja relativno dobra. – kaže nam prodavač.

Za 5 kg Idareda, Jonagolda i Zlatnog delišesa potrebno je izdvojiti 25 kuna.

OSTATAK PONUDE

Osim namirnica koje dolaze u sezonama tu je i konstantna ponuda meda za čiju teglicu je potrebno izdvojiti od 45 do 50 kuna, domaćih krpica, rezanca i mlinca, jaja te sireva i prgica.