Grad Ludbreg brine o sigurnosti svojih građana, a naročito djece koja su najugroženija skupina u prometu. Stoga je prošle godine održana edukacija srednjoškolaca vezano uz sigurnost u prometu u projektu Ludbreg 1. Ove godine od 1. svibnja do 31. listopada provodi se projekt Siguran Ludbreg 2.

     -Ovaj put projekt je namijenjen edukaciji djece predškolske i osnovnoškolske dobi te njihovih roditelja. Partneri Grada u realizaciji projekta su OŠ Ludbreg, Dječji vrtić Radost, Auto klub Ludbreg i Policijska postaja Ludbreg. Cilj projekta je podići razinu svijesti o tome koliko je promet opasan i ukazati na opasnosti koje prijete na određenim mjestima na putu od kuće do vrtića ili škole. – rekla je Mateja Margić, koordinatorica Grada Ludbrega u projektu Siguran Ludbreg 2.

     Mi smo prisustvovali predavanju o prometu roditeljima djece koji pohađaju DV Radost. Predavanje je održao prometni policajac Siniša Vađunec.

     -Najčešće pogrješke roditelja su što prevoze djecu u vrtić biciklima u sjedalicama koje nisu dobro pričvršćene i što djeca nemaju homologizirane kacige. Biciklom se može samostalno voziti dijete tek s navršenih 14 godina ili mlađe ako je u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Osim toga prema novom Zakonu o sigurnosti u prometu na prvom sjedalu automobila ne smije se prevoziti dijete niže od 135 cm visine. Prije su granica bile godine, a sada centimetri. – pojasnio je Siniša, policijski službenik PP Ludbreg.

     Djeca će u sklopu projekta imati prilike izaći na prometnice gdje će se u pratnji policajaca kretati sigurnom rutom, a policajci će im ukazivati na pravilno kretanje i moguće opasnosti. Osim toga HAK će u studenom, u projektu Sigurnost u prometu, za dječje vrtiće napraviti poligon u sportskoj dvorani. Uz to prvačići su ove godine dobili kabanice s reflektirajućim trakama kako bi njihov put od kuće do škole i natrag bio sigurniji.

     Roditelji djece iskoristili su mogućnost pitati prometnog policajca vezano za nespuštanje brklje na pružnom prijelazu na ulazu u grad iz smjera Poljanca. Odgovoreno im je da je uzrok nespuštanja rampe udar groma uslijed kojeg je izgorjela matična ploča na upravljačkom uređaju. Kvar bi trebala ukloniti tvrtka koja je zadužena za to no ona je trenutno u financijskim problemima. Nadajmo se brzom rješenju tog sigurnosnog problema.

     Prema Facebook komentaru gospodina Jalšića zaposlenog u Grafičaru rampa se spušta što znači da je kvar popravljen.