);
Sezona jagoda u ludbreškom kraju

Sezona jagoda u ludbreškom kraju

Prodaja domaćih jagoda krenula je ovog mjeseca. Kao i svake godine najbolje domaće jagode mogu se naći na štandovima domaćih proizvođača u Čukovcu koji se naziva i selom jagoda. Mi smo pronašli jedne pomalo skrivene s glavne ceste, a tamo se tik uz željezničku prugu nalazi štand i jagode Štefice Horvat koja se njihovim uzgojem i prodajom bavi dugi niz godina.

– S uzgojem jagoda bavim se trideset godina i u svibnju uvijek krene sezona branja i prodaje. Kod mene jagode krenu otprilike sredinom tjedna, prodajem ih na štandu kraj ceste i odlazim u Varaždin na plac, a prva moja cijena za kilogram je 30 kuna – rekla nam je Štefica.
Ove je godine kao i svake bilo nešto problema s bolestima jagoda, a zadesio ih je i mraz. Unatoč tome, jagoda će biti kao i svake godine, a bit će i vrhunske kvalitete. Ono što je veći problem za Šteficu su učestale krađe s kojima se bori već dugo vremena.
– Mraz je naštetio onim prvim cvjetovima ove sezone i bilo je štete, ali veće probleme mi uzrokuje krađa jagoda. Moram stalno imati čuvare jer ja nemam jagoda u stakleniku na zatvorenom već na otvorenom polju i to je prestrašno. Čak sam i ja znala paziti po noći i to je jako naporno jer si cijelu noć budan pa ujutro moraš na tržnicu –rekla je Štefica.

Zbog svega, odlučila je postaviti i svjetla koja bi se palila na pokret te video nadzor jer situacija postaje nepodnošljiva zbog pojedinaca.
– Evo ja još nisam jela jagode, tek su se krenule crveniti, a već kradu. Žalosno je i sramotno da ću morati postavljati video nadzor da se to spriječi. Osim toga, mislim da će sezona biti dobra i nadam se da će biti kupaca, a kod mene svi koji dođu sigurno će otići zadovoljni – rekla nam je na kraju optimistična i vesela Štefica, a vjerujemo kako će i ona i svi proizvođači u Čukovcu i ove godine opravdati epitet ‘sela jagoda’ te da će brojni kupci biti zadovoljni domaćim proizvodom.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content