Nakon Vinograda Ludbreških, Hrastovskog, Apatije i Segovine, u ovomjesečnoj reportaži, predstavljamo vam ludbreško prigradsko naselje Selnik. Ovo naselje smješteno je na 154 metra nadmorske visine, a proteže se na 2.57 kilometara kvadratnih. Na sjeveru je rijeka Plitvica po kojoj je i nogometni klub dobio ime, a na jugu Selnik od grada Ludbrega razdvaja regionalna cesta Varaždin Koprivnica iliti ludbreška zaobilaznica. Poslije Ludbrega ovo je najmnogoljudnije naselje u sastavu upravnog područja Grada Ludbrega, a broji 771 žitelja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku koji su za Selnik dostupni od 1857. godine vidljivo je da je naselje imalo najviše stanovnika prije dvadeset godina kada je prilikom službenog popisa upisano 905 stanovnika. Prije deset godina u Selniku je živjelo 844 mještana, a sada, rekosmo, 771 duša koje žive u 235 kućanstava sa 301 stambenom jedinicom.

-Iako smo prije dvije godine rekli da smo naše naselje ‘zbegecali’ do maksimuma posadivši ukrasne drvorede kod groblja, po glavnoj ulici i uz nogometno igralište, svake godine radimo nešto novo. Tako smo prošle i ove godine kupili razglas i postavili video nadzor na groblju na kojem još planiramo urediti staze. Pokraj vatrogasnog doma imamo i kapelicu Svetog križa koja je starija od same crkve svetog Antuna. Kapelicu smo ove godine renovirali zahvaljujući donacijama Slavka Blagaja i tvrtke Graditeljstvo Kolak – rekao je Krešo Horvat, predsjednik Vijeća mjesnog odbora.

U Selniku je ove godine otvorena nova trgovina građevnim materijalom kojoj vlasnik dolazi iz Koprivničko-križevačke županije, a među četrdesetak poslovnih subjekata najnoviji je obrt za zemljane radove i transporte koji posjeduje velike kamione i građevinske strojeve.

-Naša tvrtka ‘Vinko’ vlasnika Kristijana Kolaka već je nadaleko poznata po uzgoju bobičastog voća koje proizvodi na velikim plantažama istočno od samog naselja. Na drugoj strani, dakle zapadnoj, isto tako obiteljska tvrtka Kristine Ružić proizvodi borovnice na svojoj nešto manjoj plantaži. Valja spomenuti i tvrtku ‘SOIH’ Ivice Horvata koja zapošljava dvadesetak radnika u obućarskoj branši – naglasio je Krešo Horvat.

Selničani su imali sreću što su rano dobili kanalizaciju pa su mogli urediti pješačke i biciklističke staze kroz cijelo naselje.

-Vozeći se po našem naselju sigurno ste zamijetili i nekoliko novih modernih kuća s ravnim krovovima. Nakon dugo godina ove je godine izgrađeno čak pet novih kuća. Razvidno je da se naselje širi što je zalog da će doći do ponovnog rasta broja stanovnika – zaključio je Krešo Horvat.

U Selniku su najaktivnije tri udruge koje uspješno surađuju pa će tako i ovog Antunova seosko proštenje zajednički organizirati Društvo žena Selnik, DVD Selnik i NK Plitvica Selnik uz pomoć crkvenog odbora i crkvenog zbora te uz koordinaciju Vijeća mjesnog odbora Selnik. Antunovo pada 13. lipnja, a Selničani će ga obilježit u subotu 10. lipnja.