);
Ružičasta akademija: Otvorena zajednička izložba članica udruge ‘Narcisa’

Ružičasta akademija: Otvorena zajednička izložba članica udruge ‘Narcisa’

‘Iz duše u okvir’ naziv je izložbe koja je danas otvorena u okrugloj dvorani Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’. Riječ je o zajedničkoj izložbi dviju članicama udruge ‘Narcisa’ – Ružici Tretinjak i Mirjani Gradinski koje svoju emociju izražavaju kroz umjetnost i kreativnost.

Ružica Tretinjak neposredno prije mirovine polazila je školu crtanja i slikanja pod vodstvom slikara Ivana Lovrekovića, međutim, životne situacije i zatrpanost obavezama odvojile su je od tog hobija. – Dijagnosticiran mi je karcinom dojke, ostala sam bez supruga i sve to me udaljilo od slikanja. Prilika za povratak ukazala se za vrijeme korona krize. Zapravo me ta zatvorenost i nedostatak kontakta s ljudima potaknuo da se ponovno aktivnije bavim slikanjem. Zahvaljujem svojoj obitelji što mi je bila potpora u tome i što me bodrila kroz sve nedaće. Sada sam se vratila slikanju i crtanju i ne mislim ponovno otići. – odlučna je Ružica koja se tako ponovno počela ‘igrati’ sa svojim najdražim motivima – pejzažem i cvijećem.

Ružica Tretinjak
Ružica Tretinjak

Cvijeće je omiljeni motiv i Mirjani Gradinski koja se u mirovini odlučila posvetiti herbariju. – Pronašla sam hobi koji me upotpunjava. Uživam u tome što produžuje život cvijeću koje zapravo produžuje i uljepšava život čovjeka. Najzahtjevniji dio je stvaranje finalne slike, dakle spajanje različitih herbarija u jedno cjelinu. Treba biti pažljiv i nježan jer su i herbariji nježni i krhki. Zahvaljujem obitelji i udruzi što me potaknula da s podijelim svoje radove s drugima. – kaže Mirjana.

Mirjana Gradinski
Mirjana Gradinski

Upriličena izložba dio je programa ‘Ludbreg petkom’, ali i dio takozvane ‘Ružičaste akademije’ koju u sklopu ružičastog listopada provodi udruga ‘Narcisa’. Riječ je zapravo o edukativno terapeutskim aktivnostima čija je intencija u ‘ružičastom listopadu’ podići svijest o mogućoj prevenciji raka dojke, smanjiti stigme i predrasude o navedenoj bolesti te pružiti psihosocijalnu podršku oboljelim ženama.

– Cijeli listopad je posvećen borbi protiv raka dojke i borbi protiv svih tumora kako bi naglasili koliko smo sami sebi važni i koliko su važni preventivni pregledi. Ružičasta akademija sastoji se od niza aktivnosti koje smo započeli Danom ružičaste vrpce. Danas otvaramo izložbu naših članica, a u nedjelju nastavljamo nordijskim hodanjem. Iduće srijede (13.10.) pak imamo predavanje u Arheološkom parku ‘Iovia’ koje će održati ginekologinja dr. Matak Plantić koja radi u Domu zdravlja Ludbreg. Ružičastu akademiju završit ćemo kreativno s Malom školom kreativnosti (22.10.) te s malo yoge (23.10.). – prilikom otvorenja izložbe istaknula je Gordana Loparić, predsjednica Udruge.

Spomenimo još kako su otvorenje izložbe svojim muziciranjem uveličali učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg, Edo Kovaček na harmonici i Marcel Dodlek na klaviru.

. Izložba će biti otvorena sve do 2. listopada, a može se razgledati radnim danom od 7 do 15 sati.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content