Za članice udruge Žene iz Centra svijeta posljednja subota u mjesecu rujnu bila je aktivna u punom smislu te riječi. U njihovoj organizaciji održana je manifestacija natjecateljskog, ali prije svega prijateljskog duha u kojoj su pokazale „kak su negda zgledale selske igre žena“.

Program je započeo u poslijepodnevnim satima na Trgu Svetog Trojstva, a okupilo se 5 natjecateljskih ekipa. Osim članica udruge organizatora u igrama su sudjelovali i članovi udruge Narcisa, zatim članice Udruge umirovljenika iz Velikog Bukovca i Martijanca te članice Udruge žena Kelemen.

Glavnu riječ kao sudac natjecanja imala je predsjednica udruge domaćina Franciska Schubert koja je prije svake igre objasnila pravila i oglasila start.

Ekipe su odmjerile snage u runjenju kukuruza, preskakanju obruča, štafeti s tačkama, nošenju tereta na glavi te prenošenju vode uz pomoć plahte. Neki od dodatnih rekvizita koji su poslužili u natjecanju bile su tikve, svitak, starinska kadica za veš i kante s vodom.

Zabava i smijeh na središnjem trgu privukli su i znatiželjne prolaznika koji su se bez zadrške priključili navijanju i pljesku. Igre su, na sreću, prošle bez ozljeda uz samo pokoju upalu mišića.

Ukupnim pobjednicama natjecanja proglašene su članice Udruge umirovljenika iz Velikog Bukovca, ali poredak ekipa je uistinu bila najmanje važna stvar tog dana. Najbitnije je bilo, prema riječima organizatorica, dobro se zabaviti, prisjetiti starinskih igara koje se danas rijetko viđaji i aktivno se družiti.

-Nama je stvarno bilo super i jako smo se zabavile. Bilo je svega, smijeha, veselja, bodrenja, podržavanja i malo natjecateljske atmosfere. Ako bude još ovakvih manifestacija i ako nas pozovu sigurno ćemo se odazvati. – rekla nam je Božena Vuković, članica Udruge žena Kelemen koje su zauzele 2. mjesto.

Nakon natjecanja na trgu druženje se preselilo u prostorije Bakine hiže gdje su organizatorice počastile sve prisutne ekipe i uručila im nagrade te zahvale na sudjelovanju.