Klub su 1972. godine osnovali Milivoj Đinđić, Josip Tkalec i Miroslav Vargović nakon povratka iz vojske u kojoj su upoznali taj sport. Tako je praktički od nule započela priča o ludbreškom rukometu.

-Nas troje smo se sreli na Trgu i odlučili osnovati rukometni klub. Prvu prijateljsku utakmicu na asfaltiranom igralištu odigrali smo protiv Mladosti iz Biškupca, a prvu prvenstvenu utakmicu u Lepoglavi protiv RK Partizan i nažalost izgubili 19:12. Klub se najprije zvao RK Podravina, zatim RK Lukaps pa RK Mljekara Bohnec, a sada nosi ime RK Ludbreg – rekao je Josip Tkalec, jedan od trojice osnivača.

Obilježavanje 50 godišnjice RK Ludbreg započelo je svečanom sjednicom u svečanoj dvorani Centra za kulturu i informiranje Dragutin Novak. O povijesti RK Ludbreg govorio je sadašnji predsjednik Zlatko Sinković. Na govornicu su, zatim, stali predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić koji je ujedno bivši igrač i trener RK Ludbreg, predsjednik Zajednice športskih udruga Grada Ludbrega Franjo Beser, zatim predsjednik RK Ludbreg s najviše mandata Krunoslav Kosir te trener Ženskog rukometnog kluba Ludbreg Nenad Novosel. Izdvajamo dio iz Darka Jagića prisutnima koji su se odazvali na ovu svečanu proslavu.

-Sportske udruge kao što je RK Ludbreg oplemenjuju društvo jer nije bitan samo rezultat koji postižu. Iza rezultata i natjecanja stoji oni još vrijednije, ono što se ne vidi, a to je rad s djecom i mladima – rekao je gospodin Jagić.   

Nakon toga sadašnji predsjednik Zlatko Sinković uručio je zahvalnice svima koji su na bilo koji način doprinijeli postojanju RK Ludbreg u proteklih pet desetljeća. Poslije zajedničke fotografije i prigodnog domjenka održan je i 33. memorijalni turnir Damir Hrastić-Dada. Na turniru su osim domaće ekipe sudjelovali MRK Vidovec, RK Rugvica i RK Prelog.

U utakmici za 3. mjesto ekipa MRK Vidovec pobijedila je ekipu RK Prelog rezultatom 28:21, a u finalnoj utakmici RK Rugvica bio je bolji od RK Ludbreg 31:24 pa je konačni poredak sljedeći: 1. RK Rugvica, 2. RK Ludbreg, 3. MRK Vidovec i 4. RK Prelog. Najbolji strijelac turnira bio je Petar Horvat, igrač RK Ludbreg.

Na kraju spomenimo još nekoliko želja koje su izrečene na svečanosti: ‘da nastavi s uspjesima, da igra u prvoj hrvatskoj ligi, da doživi 100 godina’. Živi bili pa nešto od svega ovoga lijepoga doživjeli.