Šezdesettrogodišnji ludbreški umirovljenik Stjepan Rodinger već dva mjeseca brine o rodi koja jesenas nije odletjela u toplije krajeve. Stjepan je rodu najprije nazvao Pero, ali kad je vidio da je ženka preimenovao ju je pa se sad njegova pernata miljenica odaziva na ime Pera.

-Živimo tu iznad trgovine ‘Frigo’ pa je tako moja supruga Darka Hiržin kroz prozor uočila onemoćalu rodu. Preko puta, na livadi između svetišta i ‘Stop Shopa’ Pera dolazi dvaput dnevno, ujutro između devet i deset sati te poslije podne između četrnaest i petnaest sati. Prije dva mjeseca bila je jako mršava, a sada je u bitno boljem stanju. Svakodnevno joj donosim vodu i hranu kao npr. sirove papaline, kuhanu piletinu, kuhane kože narezane na rezance i slično – rekao je Stjepan.

 

Stjepan je o rodi koja je ostala u Ludbregu izvijestio Udrugu za zaštitu životinja iz koje su mu poručili da će ona uspjeti preživjeti zimu ako bude imala dovoljno hrane.

-Roda sada ima dovoljno hrane jer je osim nas hrane i mnogi građani koji donose ribice, piletinu, iznutrice i slično, a jedna gospođa je čak ostavila i 10 Eura za hranu. Vjerujemo da će s našom pernatom miljenicom biti sve u redu iako se bojimo za njenu sigurnost jer čim nas vidi odmah ide preko puta nama u susret – pojasnio je Stjepan.

Dakle, Stjepan i Darka prvi su pomogli, a sada najpoznatijoj ludbreškoj rodi Peri pomažu mnogi Ludbrežani što je za svaku pohvalu. Valja samo napomenuti da je roda mesojed pa biljna hrana i sjemenke žitarica ne dolaze u obzir.

-Kad je toplije roda si uspijeva sama pronaći gliste, miševe, pužiće i slično pa nekad niti ne pojede sve što joj donesemo. Zašto nije odletjela u toplije krajeve možemo samo nagađati, da li je to zbog promjene klime jer mnoge rode u Bavarskoj također nisu odletjele ne jug ili je to zbog toga što naša ludbreška roda nije bila dovoljno zrela ili pak dovoljno zdrava za put – pojasnio je Stjepan.

Bilo kako bilo zahvaljujući ostanku Pere u Ludbregu imamo još jednu atrakciju jer mnogi se zaustavljaju i izlaze čak i iz automobila kako bi izbliza vidjeli hranjenje.