“Čitajmo grofovski” manifestacija je koju i ove godine tradicionalno provodi Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg. Program je to kojim se aktivna ludbreška knjižnica posljednjih godina, točnije od 2012. godine uključuje u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, a cilj mu je jednostavan.

– Ne zaboravimo knjigu, prijateljicu našu, družimo se s njom, čuvajmo je i pazimo. Kako je ona nečujna i tiha, čitajmo je na glas, oživimo je, jer tu ona samo za vas. Kroz razne programe pokazujemo djeci, ali i starijima kako se nekad družilo s knjigom. U tome nam pomažu i volonteri knjižnice koji posjetitelje zajedno s djelatnicima u renesansim nošnjama vraćaju u neka davna vremena – kaže Edita Kutnjak-Zlatar, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner.

Manifestacija je započela u utorak 6. studenoga u dvorcu Batthyany kada je na rasporedu bio program “Dvorska luda” namijenjen djeci, te predavanje “O dostojanstvu čovjeka” za odrasle. Danas je održana kazališna predstava koja je oduševila najmlađe Ludbrežane, predstava “Djed i najveća repa” Theatra Poco Loco. Sutra, 8. studenog na rasporedu je predstava “Kaos prije premijere” u izvedbi dječjeg kazališta Maksimus iz Murskog Središća.

Posljednji dan održavanja je u petak 9. studenoga kada će biti održan program pod nazivom “Susret s Marijom Jurić Zagorkom”, a cijela manifestacija završit će istog dana u večernjim satima programom “Dober večer, gospon grof” u sklopu kojeg će biti predstavljena knjiga Aleksandra Horvata “Grad v sredini sveta”.