);
Rekreativni novogodišnji planinarski pohod

Rekreativni novogodišnji planinarski pohod

Već desetak godina blagdan Sveta tri kralja rezerviran je za tradicionalni planinarski pohod Ludbreškom planinarskom obilaznicom. I ovogodišnji rekreativni pohod organiziralo je Planinarsko društvo Ludbreg na čijem je čelu Damir Klarić. Društvo broji 61 člana i izuzetno je aktivno s desetak akcija godišnje. Ljubitelji prirode i ljudi koji brinu o svome zdravlju i ove su godine, bez obzira na pandemiju, sudjelovali u značajnom broju.

-Poštivali smo sve epidemiološke mjere u smislu da smo se kretali u manjim grupama, a unutar grupe držali smo razmak od dva metra. Svih 25 učesnika pohoda morala su nositi zaštitne maske prilikom prijave, zaustavljanja na punktovima nije bilo već se hrana nosila i konzumirala, u trenucima odmora, individualno na samoj planinarskoj obilaznici. Do zadnjeg trenutka nismo znali hoće li se pohod uopće održati jer su meteorolozi najavljivali kišu no ipak smo imali sreće, a poslijepodne i prekrasno sunčano vrijeme. Sretni smo jer smo uspjeli manje-više ‘na simbolički način’ nastaviti tradiciju jer ovo je jubilarni deseti pohod – rekao je Damir Klarić.

Na polaznoj točci kod svetišta svi koji su pješačili bili su upisani u knjigu s imenom prezimenom, adresom i brojem telefona, a oni koji su kupili dnevnik LPO dobili su na kraju pohoda štambilje i značku kao dokaz da su prošli cijelu Ludbrešku planinarsku obilaznicu. Kako na blagdan Sveta tri kralja i druga planinarska društva organiziraju rekreativne šetnje u prirodi, u PD Ludbreg razmišljaju o promjeni termina. Jedan od prijedloga je da se pohod organizira na početku proljeća u okviru obilježavanja Dana Grada Ludbrega. (D. Vađunec)

Ludbreška planinarska obilaznica

LPO obilježeni je planinarski put na bregovitom području u okolici grada Ludbrega. Staza obilaznice je kružnog oblika, a sastoji se od sedam dionica te osam kontrolnih točaka. Obilazak započinje u središtu Ludbrega, kod krugova Centra svijeta. Planinarska obilaznica u cijelosti je markirana, a dugačka je 23 kilometra za što je potrebno otprilike sedam sati hodanja. Staza prvo prolazi kroz prirodne ljepote Otoka mladosti, nastavlja se pored Bednje i povijesnog Budima te se iza Slanja uspinje na vrh Lijepu goricu. Staza zatim nenadano izlazi iz šume u idilično vinogradarsko naselje Graci gdje prevladavaju lijepi i dalekosežni pogledi na dugu ravnicu između Kalničkog gorja i susjedne Mađarske. Nastavak puta slijedi preko brdovitog područja ludbreških vinograda do simpatičnog vinogradskog grebena Sigečaka, a iz šume i vinograda se izlazi u naselju Globočec. Ludbreška planinarska obilaznica završava kod svetišta Predragocjene krvi Kristove. LPO prolazi kroz doline, polja, šume, vinograde, brežuljke te mala izdvojena naselja. Hodajući obilaznicom povremeno se otvaraju prekrasni vidici prema Ivanščici, Varaždinu, Čakovcu i Međimurskim brjegovima, zatim na Ludbreg, prema Mađarskoj, na Podravsku ravnicu i prema Koprivnici.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content