Jesen nam je donijela pregršt boja, koje nas okružuju u vrtovima, voćnjacima, vinogradima…

Uz rapsodiju boja tu je i bogatstvo mirisa i okusa u našim kuhinjama kod pripreme jesenskih delicija i zimnice. Svako godišnje doba ima svoje značenje, energiju, ali i svoje namirnice. Važno je da živimo u skladu s prirodom te konzumiramo namirnice koje nam donosi svako godišnje doba.

Jesen je godišnje doba koje dolazi nakon ljeta punog energije. Voće i povrće na vrhu je svog sazrijevanja i puno vitamina potrebnih za stvaranje dobrog imuniteta. Poznato nam je kako nam energija nakon ljeta počinje opadati, a česte su i promjene vremena koje utječu na promjene raspoloženja.

Mirisni kesteni, bundeve, batat, korjenasto povrće, jabuke i grožđe samo su dio obilja jesenskih plodova. Uz sezonske namirnice najbolje je kombinirati žitarice koje su savršene za pripremu zdravih i ukusnih obroka.

Čušpajzi

Čušpajzi su dio naše domaće tradicijske kuhinje. Najčešći su od mahunarki, ali mogu se napraviti gotovo od svake namirnice. Poželjno je da u njemu bude povrće svih vrsta od kupusa do krumpira, luk i češnjak. Umjesto klasične zaprške može se zgusnuti tako da se izdvoji dio povrća ili mahunarki protisne i vrati u lonac. Ako ste pobornik novih okusa, probajte zapršku napraviti s pirovim brašnom. Za pripremu variva (čušpajza)ili kako volimo reći „jela sa žlicom“ odlične su žitarice poput ječma, prosa, heljde pa i zobenih pahuljica koje se ne raskuhaju, a jelo će obogatiti korisnim prehrambenim vlaknima.

Tradicionalna kuhinja

Kukuruzno brašno bila je jedna od osnovnih namirnica naših baka. Miris friško pečenog kukuruznog kruha vraća nas u djetinjstvo, a izdašne“ kuruzne“ zlevenke filane makom ili orasima, kukuruzna kaša s kosanom mašćom, hrana su puna energije koja se pripremala u jesen kad su se obavljali veliki poljoprivredni radovi. Danas su nam to sve drage delicije, pa vratimo kukuruzno brašno u našu prehranu.

Kukuruzno brašno sadrži niz osnovnih hranjivih tvari. Koristimo li ga u našoj prehrani povećavamo unos vitamina i minerala u naš organizam.

Osim kruha i peciva, kukuruznim brašnom možemo napraviti ukusnu zapršku i prežganu juhu. Kukuruzne zlevanke poznate su u našem kraju, a mnogi će se sjetiti i „močnjaka“ koji se nekad često pripremao djeci, ali su ga voljeli i odrasli (ja ga volim i danas)…

Predlažem vam recept za jesensku kukuruznu zlevanku na moj način.

Jesenska kukuruzna zlevanka

Sastojci: 3 jaja, 3 žlice šećera, pola žličice soli, 3 dl mlijeka, 3 dl jogurta, 2 žlice ulja, 10 dag kukuruznog brašna, 20 dag brašna t 550, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 2 do 3 naribane jabuke.

-vrhnje za preljev prije pečenja i šalica mljevenih badema ili lješnjaka

Priprema: sve sastojke izraditi ručnom pjenjačom ,a na kraju dodati naribane jabuke. U kalup obložen papirom za pečenje uliti smjesu, preliti vrhnjem, posipati mljevenim bademima ili lješnjacima i peći na 180°C oko pola sata.