);
Razgovor s gradonačelnikom Bilićem: Brojni planovi za 2021. godinu

Razgovor s gradonačelnikom Bilićem: Brojni planovi za 2021. godinu

Prošla 2020. godina ostat će zapamćena kao godina iščekivanja i strepnje. U doba kada nam je sve dostupno, nešto veće potrudilo se da nam one sasvim uobičajene aktivnosti postanu potpuno nedostupne. Možda su upravo takve situacije trenutak da razmišljamo izvan uobičajenih okvira i postanemo kreativniji. Upravo time vodili su se i u Gradu Ludbregu kod pripreme proračuna za 2021. godinu koji je usvojen 28. prosinca prošle godine. Sjednica je kako i preporuke nalažu održana putem elektroničke aplikacije koju Grad Ludbreg kao jedan od rijetkih gradova ima, kroz koju svaki vijećnik preko svoga uređaja pristupa samom glasanju bez obzira gdje se taj trenutak nalazi.

-Na toj sjednici donijeli smo nekoliko važnih odluka. Od rebalansa proračuna za ovu godinu, do rebalansa za iduću godinu koji je najvažniji gradski dokument. Rebalansom proračuna smanjili smo malo prihode i rashode. Uskladili smo se sa svim sredstvima koje smo uspjeli dobiti od EU. Grad još uvijek potražuje nekih 2 i pol milijuna kuna projekata, odnosno različitih sredstava po projektima koja smo već uložili u različite EU projekte, ali nismo ih stigli primiti ove godine – kaže Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.

Proračun gotovo 56 milijuna kuna

Proračun za 2021. godinu nešto je manji od prošlogodišnjeg. No i ovih nemalih 56 milijuna kuna planiranih za ovu godinu čak 39 posto prihoda veže uz porezne prihode koje građani daju kroz porez na dohodak, a oko 31 posto prihoda su oni vezani uz EU projekte ili one koji su vezani uz projekte koje objavljuju različita ministarstva – pojašnjava ludbreški gradonačelnik.

Dodaje kako su od sljedeće godine planirali nešto manje, oko milijun i sto tisuća kuna poreznih prihoda s obzirom da se opet dogodila porezna reforma koja je na neki način ponovo promijenila način prikupljanja prihoda Grada Ludbrega.

– Uvode se novi prihodi koji će nama na neki način uskratiti jedan dio sredstva koji smo ulagali u razvoj grada, ali smo se prilagodili i donijeli taj proračun od 56 milijuna kuna koji će u onoj rashodovnoj strani pokazati u kojem smjeru grad ide – kaže Bilić.

Predviđena su znatna sredstva, oko milijun i devetsto tisuća kuna, za ulaganje u mjesne odbore. Za sve one radove koje mjesni odbori žele i planiraju i vide da su im potrebni.

Sustav mjesnih odbora

-Mi kao jedan od rijetkih gradova, uz grad Pulu i Zagreb, imamo sustav mjesnih odbora, mjesne samouprave, koji funkcionira na sličan način kao i grad. Imaju svoje mjesne odbore, predsjednika, dakle ljude koji su izabrani na izborima i koji svoj prihod koji se sastoji u cijelosti od poreznog prihoda koji se skupi od građana na tom području, u tom mjesnom odboru, uvećan za 10 do 20%, troše prema vlastitom nahođenju, za pomoć udrugama, neke manje radove i slično. One druge radove poput održavanja ceste, javne rasvjete, čišćenje snijega preuzima grad na sebe – pojašnjava Bilić.

Grad Ludbreg priprema se i za provedbu različitih projekata, a među njima su gradnja bazena i gradnja BIKE parka. Zatim umjetna trava na nogometnom stadionu Podravina, igralište za košarku i odbojku na Podravini s obzirom da bi se umjetnom travom uništilo postojeće igralište za košarku i rukomet.

– Trebalo bi biti gotovo igralište u Hrastovskom pokraj nogometnog igrališta, jedno multifunkcionalno igralište za puno sportova. Isto tako planirali smo i 1. fazu uređenja društvenog doma u Selniku i pretvaranje u jednu dvoranu za borilačke sportove. Planiramo i rekonstrukciju kino dvorane. S obzirom da će energetska obnova te zgrade biti gotova do 3. mjeseca započeli bismo odmah i s rekonstrukcijom same kino dvorane kako bi se napokon taj prostor osuvremenio i prilagodio našim potrebama. Nadamo se i potpori Ministarstva kulture i medija za obnovu kino opreme kako bi nastavili tradiciju prikazivanja kino filmova – kaže Bilić.

Kreće uređenje auto kampa

Dodaje i kako ove godine započinje uređenje auto kampa na lokaciji budućeg bazena i sanacija klizišta Starjak gdje uz pomoć Hrvatskih voda planiraju završiti klizište koje ugrožava kuće i cestu. Jedan od većih projekata zajedno sa ŽUC-om je gradnja nogostupa odnosno biciklističke staze od Sigeca do Slokovca i Apatije.

– S VARKOM-om ćemo raditi na uređenju vodovoda na različitim dijelovima u Vinogradima Ludbreškim. Tamo će se na društvenom domu urediti i fasada, a u planu je i uređenje društvenog doma u Bolfanu koji će se osposobiti za društvene aktivnosti. Naravno, tu je i nastavak uređenja Otoka mladosti. Ukoliko se sve realizira kako treba u ovoj prihodovnoj strani krenuli bismo s otkupom  prostora u Mlinu i taj prostor bismo preuredili za potrebe gradske knjižnice. To bi bilo oko 1500 kvadrata korisnog prostora što bi sasvim zadovoljilo potrebe knjižnice. Jedan primjereni i suvremeni prostor, okupljalište mladih i svih drugih koji vole knjigu i sve sadržaje koji se organiziraju uz knjižnicu – kaže Bilić.

Obnovljivi izvori energije

Grad Ludbreg se u svom razvoju okrenuo i prema obnovljivim izvorima energije. To su prepoznali i kao stratešku odrednicu novog Europskog programskog razdoblja do 2027. godine s obzirom da će se u tom razdoblju financirati jako puno obnovljivih izvora energije bilo iz solarnih elektrana, bilo iz geotermalnih elektrana ili korištenje vodika u prometu ili u svakodnevnom životu.

– Odradili smo prve razgovore o korištenju geotermalne energije na području Ludbrega. Naši sugrađani znaju i bolje nego ja da su na Ludbregu rađena mnogobrojna ispitivanja i mnogobrojne bušotine u kojima se prvenstveno tražila nafta, ali je otkrivena topla voda. Sada taj neuspjeli pokušaj i otkrivanje tople vode može postati vrlo važan izvor održive proizvodnje takozvane zelene energije – kaže Bilić. Na području Ludbrega postoji nekoliko bušotina koje su interesantne za proizvodnju struje.

-Jedna je u Selniku, druga u Sigecu i jedna vrlo bogata bušotina je u Bolfanu. Potencijala ima i bušotina kod Črn-bela. Cijeli taj prostor bi se mogao pretvoriti u istražno polje Ludbreg. Cilj nam je da probamo zajedno sa Županijom i općinama Mali i Veliki Bukovec, jer oni provode taj projekt kroz Biotermal i vjerojatno će ove godine započeti neki ozbiljniji radovi na tom području, da taj zapadni dio županije postane središte županije za obnovljive izvore energije s obzirom i na naš projekt solarne elektrane – pojašnjava Bilić.

Grad Ludbreg tako u budućnosti računa na izgradnju elektrane čime bi postao značajan proizvođač zelene energije i na taj način priključio bi se gradovima Europe koji pomažu energetsku tranziciju i smanjenje karbonskog otiska što se traži od europskih država.

– Mislim da se Ludbreg tu može na vrijeme uključiti i polako pokazati da u tom polju može biti lider ne samo u Varaždinskoj županiji nego i u cijeloj Hrvatskoj – zaključuje Bilić.

Udruživanje Ludbrega i Kalnika

Najviši vrh Podravine i Prigorja, Kalnik, privlačan je brojnim planinarima i ljubiteljima prirode.

Od Ludbrega je udaljen nekih 30 kilometara pješice, što nije tako puno za one koji vole hodati. Kalnik omogućuje i alpinizam, odnosno jedan dio dostupan je i za slobodno penjanje.

– Atraktivan je zbog pogleda s obzirom da se vidi i prema Zagrebu i prema Mađarskoj, Ivančici i Sloveniji. Prilično je uređen što se tiče planinarske infrastrukture. Zajedno s Općinom Kalnik krenuli smo u povezivanje Ludbrega i Kalnika planinarskim stazama. Za vrijeme lockdowna svi oni koji su u stanovima pronašli su svoja dvorišta u parkovima, na Otoku mladosti u šumama oko Ludbrega, u vinogradima. Željeli bismo tu priču koju je pokrenula ova pandemija iskoristiti u našu korist i pretvoriti to u jedan od turističkih potencijala grada Ludbrega – kaže gradonačelnik.

Pozdrav proljeću – trčanje, kajak, biciklizam

Dodaje i kako će se u Ludbregu u ožujku održati festival Welcome spring, odnosno “pozdrav proljeću”. Cilj festivala jest promovirati sve mogućnosti bavljenja vanjskim aktivnostima. – Riječ je o aktivnostima koje su dobre za nas kao građane, ali i za naše goste koji bi trebali u Ludbreg dolaziti na takve sadržaje. Započet ćemo prvim vikendom u ožujku velikom trail utrkom ludbreške udruge BSV s obzirom da je to jedna od 10 najljepših trail utrka u Hrvatskoj i privlači posebnu pozornost. Očekujemo, ako sve bude u redu, više od 500 sudionika. Pripremili smo i za svaki od tih vikenda dvodnevni program, dakle jedan glavni i jedan sporedni događaj za građane da se upoznaju s tim sportom, da vide koje su mogućnosti i zapravo koristi bavljenja sportom vezanim uz prirodu – kaže gradonačelnik. Vikend kasnije podsjetit će na već pomalo zaboravljenu, a nekad iznimno aktualnu ludbrešku aktivnost. –

Drugi vikend bi bila jedna velika novost za nas, odnosno podsjećanje Ludbrežana na jedan sport kojim su se nekad bavili, a to je veslanje. Bit će utrka na rijeci Bednji, od mosta do mosta, ali zapravo istovremeno i najava korištenja kajaka i kanua na rijeci Bednji i jezerima što bi bio početak jedne nove priče. Želja nam je povezati Ludbreg putem kajaka s Dravom, dakle stvoriti mogućnost prolaska kajakom kroz cijelu Bednju do Bukovca i onda posjetiti, vidjeti i uživati u ljepoti rijeke Drave odnosno ušća Bednje u Dravu. Na taj način želimo privući sve one avanturiste koji uživaju u vodi, koji se vode ne boje i koji se ne boje svega onoga što priroda uz vodu nosi i kojima bi Ludbreg trebao biti ishodišna točka za bavljenje tim vodenim sportovima – otkriva gradonačelnik.

Treći vikend rezerviran je za tradicionalnu gradsku utrku.

– Sve aktivnosti će kretati s Otoka i to je još jedna novost. Start utrke će biti ispred mlina tako da ćemo i tu neke stvari promijeniti jer svi sadržaji povezani s tim vanjskim aktivnostima i bavljenjem sportom u prirodi traže zemlju, traže vodu, traže dodir s travom, a nikako ne s trgom, betonom i takvim lokacijama. Treći vikend će biti zanimljiv jer ćemo promovirati i jednu prednost Ludbrega, a to je dostupnost osobama s invaliditetom. Naime, u suradnji s Društvom paraplegičara Hrvatske organizirat će se i utrka za ljude koji su u kolicima. To će biti jedan zanimljiv program s obzirom i na našu udrugu Ludbreško sunce koje se bavi uključivanjem osoba s invaliditetom u normalan život, jer želimo pokazati da je Ludbreg osjetljivo mjesto koje brine o svima. Omogućit ćemo ljudima koji su zbog neke bolesti ili određene situacije završili u kolicima da se mogu baviti i sportom, da mogu koristiti šetnice, uživati u Bednji, na Otoku – kaže gradonačelnik te dodaje kako upravo u tom pravcu ide i uređenje šetnica i staza. – Cijela ova priča oko uređenja šetnica i staza je na način da se njome mogu koristiti i osobe s invaliditetom, ali i roditelji s djecom u kolicima. Zadnji vikend bio bi posvećen biciklizmu, korištenju biciklističkih potencijala i prema Kalniku i prema Dravi u jednom dvodnevnom zanimljivom vikendu. To će biti finale festivala „pozdrava proljeću” – kaže gradonačelnik te otkriva kako se planira sličan događaj i u jesenskom dijelu godinue.

-Pripremit ćemo sličan događaj i na jesen, poslije Svete nedjelje i time pokazati svoje potencijale. Kalnik u cijeloj toj priči igra veliku ulogu. Promovirat ćemo i kroz trail i kroz biciklizam planinarske staze. Tri staze ćemo osmisliti s udrugom BSV, to će biti tri njihove trail staze. Jedna od 34 kilometara, do bolnice u Gabrinovcu pa prema Nikolinom jarku i natrag prema Globočecu. Jedna od 16 kilometara koja ne izlazi iz našeg grada, ide do Vinograda Ludbreških preko Hrastovskog i Kučana te završava u Globočecu pa natrag prema Ludbregu na Otok. Treća bi bila nešto kraća, nekih 10 kilometara koja bi prošla kroz Vinograde Ludbreške i pokazala neke prekrasne klance koji postoje tu nadomak centra grada, zatim bi prošla pokraj Ciglane i vratila se u centar. Četvrta je Ludbreška planinarska obilaznica koja je već poznata planinarska staza na području grada Ludbrega koju mnogi posjećuju. Ostaje nam još predstaviti petu stazu, a to je Ludbreg-Kalnik, dakle od Gabrinovca prema vrhu Kalnika, Vranilcu, Planinarskom domu i povratak natrag prema Nikolinom jarku i Ludbregu. U suradnji s Općinom Kalnik mogli bi ponuditi i neke dvodnevne aranžmane turistima koji žele doći, ali i jednostavno ovim jednodnevnim planinarima, kakav sam i ja, koji žele uživati u prirodi, društvu ili samoći i tako pronaći mir za sve izazove koje ih čekaju tijekom života odnosno tijekom tjedna – zaključuje gradonačelnik.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content