);
Raste broj novozaraženih u našoj županiji, za dio učenika nastava od ponedjeljka ponovno online

Raste broj novozaraženih u našoj županiji, za dio učenika nastava od ponedjeljka ponovno online

Tijekom posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je čak 100 novih slučajeva zaraze i to je po prvi put još od 5. siječnja, dakle nakon 2,5 mjeseca ponovno imamo troznamenkasti broj novozaraženih – rekao je na današnjoj konferenciji za medije Robert Vugrin, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite. Budući da je jedna četvrtina novozaraženih iz odgojno-obrazovnog sustava Stožer je izdao preporuku da sljedeći tjedan viši razredi OŠ i svi razredi SŠ prijeđu na organizaciju nastave prema modelu C, dakle online putem.

-Broj novozaraženih na 100 000 stanovnika raste pa je sedmodnevna incidencija sada na 232. Ovime smo nekih 25 posto lošiji od hrvatskog prosjeka. No i dalje ako gledamo sve županije, u RH smo na 8. mjestu. I dalje se kontinuirano testira više nego je hrvatski prosjek. Mi smo nekih 60% više testova radili nego je nacionalni prosjek, oko 400 dnevno. Tijekom 24 sata testirali smo 473 uzoraka. Ovdje treba napomenuti da je 298 uzoraka od simptomatskih uzoraka pozitivno jučer 31%. Dakle svaki treći pacijent upućen od liječnika obiteljske medicine je bio covid pozitivan. Ovdje se dodaju još pacijenti koji se testiraju u sklopu bolničkog sustava i osobe koje se na vlastiti zahtjev komercijalno testiraju. Tako da je udio u svim uzetim uzorcima zapravo 21% i ovdje nam taj 7-dnevni prosjek raste, ali treba napomenuti da smo tu također na razini prosjeka RH. Znači ne odstupamo što se tiče udjela pozitivnih testova u svim uzetim uzorcima – rekao je Vugrin.

Na liječenju u OB Varaždin sad je 70 osoba s težom kliničkom slikom od kojih 37 na lokaciji u Varaždin, 33 osobe na lokaciji u Klenovniku. Osam se osoba nalazi u jedinici intenzivnog liječenja, a sedmero njih je na respiratoru.

– Nažalost zbog rasta hospitaliziranih ovdje dolazi do nužne reorganizacije unutar same bolnice zbog potrebe za dodatnim ležajevima pa se otvara i dodatni COVID odjel i dodatna jedinica intenzivnog liječenja – istaknuo je Vugrin i naglasio kako niti jedan set mjera neće moći nadomjestiti osobnu odgovornost pojedinaca.

Što se tiče doza cjepiva naznake o novim isporukama nema.

– Procijepljenost Varaždinske županije je u skladu s ostalim županijama jer se cjepivo distribuira proporcionalno, odnosno po broju stanovnika. Mi smo do sada zaprimili ukupno 18 tisuća doza cjepiva u posljednja tri mjeseca. Od toga je 17 300 doza već primijenjeno, a najmanje jednu dozu je dobilo 13 700 građana, to je oko 8,3 posto. Obje doze primilo je nešto više od 3 600 osoba, što je 2,2 posto i tu smo čak nešto bolji od Hrvatskog prostora – poručio je Vugrin.

Četvrtina pozitivnih je iz odgojno-obrazovnog sustava.

U školama kojima je osnivač Varaždinska županija, pozitivno je ukupno 53 učenika i 11 učitelja, a u samoizolaciji je 36 razreda, odnosno 757 učenika. U školama kojima je osnivač grad Varaždin 20 je učenika pozitivno, uz 12 učitelja, te je 259 učenika u samoizolaciji. Trenutno imamo 73 pozitivna učenika  i 23pozitivna učitelja, a gledajući brojke Hrvatske, Varaždinska županija je na trećem mjestu. Dakle gotovo je jedna četvrtina pozitivnih na području Varaždinske županije iz odgojno-obrazovnog sustava.

Potaknut time Stožer je izdao preporuku da sljedeći tjedan viši razredi OŠ i svi razredi SŠ prijeđu na organizaciju nastave prema modelu C, dakle online putem.

 

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content