U prostoru domaće radinosti Štefanije Baranašić održana je kreativna umjetnička radionica u kojoj su sudjelovali autori umjetnici čije su skulpture izložene u prostoru dvorca Batthyany u sklopu obilježavanja Kešnerijade.

Na radionicu su se izrađivale keramičke posude, a osnovni materijal bila je glina koja se obrađivala raku tehnikom. Voditeljica radionice bila je ludbreška umjetnica Štefanija Baranašić koja nam je ukratko objasnila postupak uz pomoć kojeg su došli do finalnog rezultata. – Prvo se ispeče biskvit. Biskvit je naziv za prvo pečenje gline, a ja sam ga ispekla i pripremila prije nego su ostali došli. Kada su autori skulptura stigli, dobili su razne glazure u boji i krakle te su po svojoj inspiraciji krenuli ukrašavati odnosno bojati pojedine dijelove različitih materijala. Nakon oslikavanja materijal se stavio peči u raku i kada je temperatura dosegla 980 stupnjeva vadio se van. Zatim se stavljao u piljevinu koja je zadimila odnosno zacrnila sve ono što nije bilo obojano. Kasnije se materijal stavljao u vodu da bi se oprao onaj dio koji je prekrio glazuru kako bi ona ostala svijetla. Efekti vatre i dima čine posudu drugačijom od ostale keramike jer umjetnik nikada ne zna kako će posuda na kraju izgledati sve dok cijeli proces ne bude gotov.-

Osim što su sudjelovali u radionici, autori skulptura prošetali su Ludbregom i posjetili njegove znamenitosti.

-Svaki sudionik radionice mogao je svoju keramičku posudu uzeti i čuvati kao uspomenu na ovo aktivno druženje. Radionica je ujedno bila i odličan uvod u izložbu Gruntovčani koja je dio programa obilježavanja Kešnerijade. – kaže ravnateljica gradske knjižnice Edita Kutnjak-Zlatar koja je i sama sudjelovala u radionici.

Izložbu Gruntovčani možete razgledati svakim danom u razdoblju od 6.-24 srpnja i to od 9-12h i 13-15h.