);
“Prvi mamografski pregled potrebno je napraviti između 38. i 40. godine života”

“Prvi mamografski pregled potrebno je napraviti između 38. i 40. godine života”

Doc. dr. sc. Dragan Korolija Marinić, dr. med. jučer je u Centru za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” održao predavanje pod nazivom Tumori (karcinom) dojke.

Karcinom dojke najčešći je maligni tumor kod žena. U Hrvatskoj je broj novih slučajeva godišnje prešao 2700. – U 2017. godini bilo je 2767 novooboljelih žena, a pojavnost mu raste počevši već od žena starih 25 godina. Uspješnost liječenja direktno ovisi o ranoj dijagnozi – rekao je doc.dr.sc. Dragan Korolija Marinić, dr.med.

Također je istaknuo da kada govorimo o faktorima rizika u obzir treba uzeti i zemljopisne varijacije. – Na zapadu se obolijeva više nego na istoku. Primjerice SAD ima 5 puta više slučajeva nego Japan, a na to utječu ishrana, rađanje i dojenje. Karcinom dojke rijetko se javlja prije 30. godine života, ali je moguće. Faktor rizika također je i genetika. Naime, 5 do 10 posto slučajeva povezano je s nasljednim mutacijama, pojava tumora prije menopauze, obostrani tumori, pridruženi karcinomi (jajnik), pozitivna obiteljska anamneza i sl. U faktore rizika također pribrajamo produženu izloženost estrogenima kod liječenja osteoporoze, oralne kontraceptive, ionizirajuće zračenje prsnog koša – istaknuo je Korolija Marinić, a osvrnuo se i na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Obuhvaćene su sve žene u RH u dobi od 50-69 godina.

U okviru programa žene se pozivaju na besplatni mamografski pregled svake dvije godine. Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice). Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije. Cilj programa je otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30 posto.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content