Likovno udruženje Ludbreg

U program manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje i ove se godine uključilo Likovno udruženje Ludbreg organiziravši izložbu slika dviju mlađih članica, srednjoškolki Arijane Kosec i Ire Andree Potnar. Svaka od njih izložila je desetak radova koje su naslikale kroz ljetne praznike.

– Ove godine smo malo promijenili koncep izložbe. Do sada su one bile grupne i izloženi radovi bili su rezultat likovnih radionica, a ovoga puta djevojke izlažu samostalno. Što se tiče samih slika, cure nisu bile ograničene nikakvom tematikom niti tehnikom dakle sve je bilo na njima. – objasnila je voditeljica LUL-a, Elvira Štabi.

Svoje prvo likovno iskustvo Arijana je stekla upravo kroz likovne radionice LUL-a koje je počela pohađati još za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja. Osim u LUL-u svoje umijeće pokazala je i kroz dva Street Art-a u kojima je sudjelovala u realiziranju projekata mozaika na betonu. – Kao malu zanimala me umjetnost stoga sam krenula na likovne radionice kako bi dalje razvijala taj svoj interes. Na početku sam voljela slikati pejzaže međutim sada volim neke dublje motive. Što se tiče same izložbe bilo je dosta naporno posebno posljednjih mjesec dana kada smo morale završavati slike, ali stres i nervoza se definitivno isplatila. – kaže mlada autorica, Arijana Kosec.

Ira Andrea u LUL-u je također od svog osnovnoškolskog obrazovanja te je isto tako sudjelovala na Street Art-u. Ovo joj je jednako kao i Arijani prva samostalna izložba. – Sjećam se i još uvijek čuvam svoj prvi crtež sa likovne radionice. Od tada sam prošla jedan dugi put i mnogo sam toga naučila.  Najviše volim crtati iz glave, likove koji ne postoje, ali da postoje voljela bi ih upoznati. Isto tako volim svojim crtežima prenijeti neku poruku. Najveći problem mi je bio završiti slike u roku odnosno na vrijeme za izložbu, ali sve u svemu, kada maknemo napor i brigu, jako sam zadovoljna. – kaže Ira Andea Potnar.

– Kod Arijane se, moram primijetiti, desio jedan preokret u tehnici izražavanja, većinu radova radila je u tehnici olovke i flomastera. Što se tematike tiče, sasvim je okrenuta prema mladenačkom preispitivanju odnosa ljudi, pojava i zajednice. Ira Andrea pak voli stripovski način izražavanja te tematiku dalekih svjetova i religija, a u fokusu joj je prvenstveno slanje prenesenih poruka, pitanja sebi, ali i drugima očekujući tako povratnu informaciju. – prokomentirala je Elvira.

Kako bi uopće mogli organizirati ovu izložbu, Likovnom udruženju bila je potrebna i mala financijska pomoć stoga je ova izložba financirana po projektu koji je prijavljen Gradu Ludbregu. Svečanom otvorenju izložbe nazočio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega, Antun Šimić. – Ja kada sam učio španjolski prva izreka koju sam naučio bila je slika govori više od tisuću riječi pa tako i ove slike govore puno o mašti i stvarima koje se zbivaju u glavama ovih dviju autorica. Ali opet s druge strane vidi se da gledaju svijet širom otvorenih očiju. Lijepo je da smo se okupili u tolikom broju i zadovoljstvo mi je proglasiti ovu izložbu otvorenom. –

Izložba je otvorena 28. kolovoza u izložbenom prostoru hotela „RAJ“, a moći će se razgledati sve do kraja rujna.