);
Provjerili smo kako funkcionira posudba komercijalne e-knjige u ludbreškoj knjižnici

Provjerili smo kako funkcionira posudba komercijalne e-knjige u ludbreškoj knjižnici

Kažu da je knjiga lijek za dušu, lijek koji nitko ne prepisuje, a koji nam itekako možemo pomoći u ovoj situaciji pandemije koronavirusa u kojem se trenutno nalazimo. Toga su svjesni i u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner” gdje se od nedavno korisnicima nudi usluga posudbe komercijalne e-knjige, dakle posudba knjige bez dolaska u knjižnicu.

Već tijekom prve lockdown situacije u ožujku kada su bili primorani zatvoriti svoja vrata za korisnike, počeli su razmišljati o tome kako se prilagoditi situaciji i omogućiti korisnicima da knjiga sama dođe do njih.

-Krenuli smo u dogovore s našim pružateljem informatičkih usluga, dakle firmom koja održava sustav Metelwin. Jedan od glavnih izazov bio je kako u što kraćem periodu stvoriti tehničke i financijske uvjete te korisnicima učiniti dostupnu komercijalnu e-knjigu na hrvatskom jeziku. Tek kad je pružatelj osposobio takav novi modul knjižničnog programa mi smo mogli krenuti s tom novom knjižničkom uslugom. – kaže ravnatelj Gradske knjižnice Stjepan Stjepić i dodaje kako je ovime ludbreška knjižnica prva iz sustava više od tisuću knjižnica s knjižničnim programom Metelwin koja je za svoje korisnike uvela ovu uslugu.

S posudbom komercijalne e-knjige krenuli su 25. studenoga, a trenutno u sustavu imaju 125 naslova.

To su knjige koje nisu u slobodnoj prodaji već ih knjižnice kupuju od izdavača, ali posredstvom pružatelja informatičkih usluga. Kupuje se zapravo određeni broj posudbi za svaku knjigu. – Kad primjerice istrošimo zadani broj licenci jednog naslova mi ga moramo ponovno kupiti jer se on inače automatski briše iz naše digitalne knjižnice. – kaže ravnatelj i objašnjava princip posudbe. – Svaki član knjižnice ima svoju člansku iskaznicu. Podaci navedeni na toj članskoj iskaznici služe i za pristupanje ovoj usluzi. Dakle na web stranici Gradske knjižnice i čitaonice „Mladen Kerstner” u izborniku postoji opcija e-katalog. Klikom na nju otvara se digitalna knjižnica preko koje se posuđuju knjige. Dakle proces je vrlo jednostavan – objašnjava.

U sustavu digitalne knjižnice korisnik istovremeno može posuditi 2 knjige i to u vremenskom trajanju od 60 dana.

-U svijetu pa i u Hrvatskoj je to raširena usluga, međutim u ovakvim manjim sredinama je to nešto novo i nije još toliko zaživjelo. Razlog je i taj što je ponuda komercijalnih e-knjiga dosta slaba. Naših 125 komercijalnih e-knjiga zapravo ne može zadovoljiti baš svačiji ukus, dakle jedan veliki spektar korisnika je van te ponude. U knjižnici postoji oko 40.000 knjiga u fizičkom obliku, tu svatko sigurno može pronaći nešto za sebe, dok recimo trenutno kod digitalne knjižnice to baš i nije slučaj. Bit će potreban jedan duži vremenski period stvaranja bogatije digitalne baze koji naravno uključuje i pitanje financija. – zaključuje Stjepan Stjepić.

Mlađa generacije nešto je naklonjenija ovom načinu posudbe knjige međutim problem je, ističe Stjepić, ponovno u raspoloživoj literaturi. – Mlađa generacija ima interesa za korištenjem ovakve usluge posebice za stručnu literaturu potrebnu za obrazovanje. Međutim, tu priču opet diktiraju izdavači sa svojom ponudom. – ističe Stjepić.

Mi ćemo za kraj dodati kako je možda upravo ova situacija prekretnica u unapređenju sustava e-knjiga kako za knjižnice tako i za izdavače kako bi zajedničkim snagama omogućili ljubiteljima knjiga da se s njome susreći bilo kada i bilo gdje.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content