Blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinograda i vinogradara, jedan je od najželjnije čekanih i najveselijih blagdana u našim krajevima, zbog stoljetne tradicije da se baš na taj dan održava ceremonija krštenja mladog vina, koja ne prolazi bez dobre kapljice i bogate trpeze. Obzirom da je riječ o tradicionalnom običaju naše čuvarice baštine, Udruga Žene iz Centra svijeta, uprizorile su krštenje mošta po starim običajima.

– Osim što želimo očuvati naše tradicionalne običaje, smatram da je samo druženje jednako važan segment. Posljednjih smo godina nekako živjeli u znaku bolesti, izolacije, čak i straha. Zato nam je drago da se u našoj Bakinoj hiži okupljamo uvijek u veselju i slogi – rekla je Ana Katana, predsjednica Udruge Žene iz Centra svijeta, a zahvalila je i Turističkoj zajednici područja Centar svijeta na podršci u organizaciji te Centru za kulturu i informiranje Dragutin Novak s kojima aktivno rade na očuvanju baštine.

Legenda kaže da je sveti Martin bio veliki ljubitelj vina te vinogradar, što ga je potaknulo da uvede običaj krštenja mošta. Legenda također kaže da se protivio tome da postane biskup, pa se pred samim imenovanjem sakrio među guskama, no one su ga izdale svojim graktanjem.