Svake se godine 24. svibnja obilježava Europski dan parkova. Inicijativu je pokrenula organizacija Europarc Federation sada već davne 1999. godine, kako bi se obilježilo stoljeće od proglašenja prvih nacionalnih parkova u Europi (u Švedskoj).

Cilj ovog obilježavanja je približavanje ljudi i prirode provođenjem mnogobrojnih aktivnosti i raznih događanja u prirodi, kao i podizanje svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima.

Svake godine Europski dan parkova naglašava neku temu vezanu uz zaštićena područja. Ove godine tema je „Parkovi: sljedeća generacija“, čime se želi staviti naglasak na uključivanje mladih, poboljšanje upravljanja posjetiteljima kao i edukaciju o zaštiti prirode i prirodnim vrijednostima, kako bi se pomogla izgraditi bolja, zelenija, jača i otpornija Europa za generacije koje dolaze.

Obilježavanje Europskog dana parkova ove će se godine održati i u Ludbregu zahvaljujući Turističkoj zajednici područja Centar svijeta i Udruzi sportske rekreacije Waitapu koje u nedjelju, 22. svibnja, organiziraju promociju vodenih sportova u oazi grada – na Otoku mladosti.

Zainteresirani posjetitelji u periodu od 14 do 17 sati moći će pratiti demonstraciju sportova na vodi, a oni hrabriji moći će to isprobati i sami.