Centar za kulturu i informiranje ‘D. Novak’ Ludbreg povodom Međunarodnog dana muzeja koji se obilježavao, 18. svibnja, pripremio je virtualnu izložbu starinskih recepata pod nazivom ‘Je gotovo!?’.

Radi se o receptima koji su pristigli na istoimeni amaterski foto natječaj, a na koji su se mogli prijaviti svi ljubitelji tradicionalne kuhinje. Zadatak je bio pripremiti i fotografirati neko tradicionalno jelo i zajedno s receptom poslati ga organizatorima.

– Zaprimili smo ukupno 9 prijava i zahvaljujemo svima koji su odvojili svoje vrijeme i sudjelovali u natječaju i izložbi. U sklopu virtualne izložbe omogućili smo i glasovanje na temelju kojeg smo dobili tri najbolja recepta. – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’.

Glasovala publika, ali i žiri

Glasovanje se provodilo putem web stranice Centra, a svoj ‘like’ najboljem receptu mogli su dati svi zainteresirani. Ocjenama publike pribrojile su se i ocjene žirija u sastavu – Željka Namesnik, voditeljica i urednica radijske emisije ‘Kuhanje je uvijek u modi” na Radiju Ludbreg, a ujedno i autorica nekoliko knjiga recepata, zatim grafički dizajner i fotograf u slobodno vrijeme Miroslav Vađunec te novinarka i urednica Ludbreških novina Iva Havaić Sakač.

Željka Namesnik ocjenjivala je težinu pripreme pristiglih recepata kao i njihovu tradicionalnu vrijednost, Miroslav Vađunec ocjenjivao je kreativnost prilikom serviranja i fotografiranja jela dok je Iva Havaić Sakač ocjenjivala jasnoću samog recepta.

Tri najbolja recepta osvojila poklon paket domaćih ludbreških proizvoda

Matematika je, nakon zbrajanja svih kategorija ocjena, definirala tri najbolja recepta. To je Perkelt od piletine sa žgancima od heljde Biserke Zlatar (17 bodova), Obična (prazna) mazanica Anice Šimić (15,6 bodova) i Pita od sira sa džemom od rabarbare i jagoda Elizabete Črepinko (15, 2 boda).

One su kao nagradu osvojile paket domaćih ludbreških proizvoda koji će im biti uručen idućeg tjedna. – Poklon paketi za tri najbolja recepta sastoje se od poznatih domaćih ludbreških proizvoda – ludbreški hren, med, bučino ulje, heljdino brašno, pirovo brašno ili heljdina kaša, zatim ludbreški peti element – vino, ali i neizostavna oprema svakog kuhara, frtun, kuhača i kuharica. Zahvaljujemo ludbreškoj Agro Alteri, OPG-u Mirko Lastavec i OPG-u Davor Vađunec što su nesebično sudjelovali u pripremi poklon paketa. – poručuju organizatori i dodaju kako je ovo bio jedan maleni projekt koji može postati začetak jednog većeg projekta. – Ludbreg se ima čime ponositi kada je u pitanju tradicijska kuhinja. Vjerujemo da brojne kuharice još uvijek kuhaju po receptima svojih baka i prabaka. Upravo te recepte i njihovu tradicijsku vrijednost treba sačuvati od zaborava. – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’.

Virtualnu izložbu svih recepata možete pogledati OVDJE.