);
Pripreme za dane sjećanja

Pripreme za dane sjećanja

Članovi udruge ‘Ludbreški branitelji Vukovara 1991.’ redovito se sastaju jednom mjesečno. Na radnom sastanku u listopadu dogovarane su aktivnosti koje Udruga ima u planu ostvariti tijekom studenog.

-Prvo na Dan mrtvih idemo u Sesvete Ludbreške zapaliti svijeće na grob Josipa Kanižaja-Paje. U znak sjećanja na dan pogibije organiziramo i poslijepodnevnu misu u Sesvetama 6. studenog. Već ranije 29. rujna organizirali smo i misu za nestalog Marijana Levaka u Lunjkovcu. Dana 16. studenog Pjevačko društvo Podravina organizira već tradicionalni koncert u dvorcu Batthyany u čast gradu Vukovaru. Na tom koncertu i ove će godine nastupiti tamburaški sastav Biseri u kojem sviraju branitelji iz naše udruge – rekao je Dragec Kladić, predsjednik udruge.

Udruga broji 18 članova, a aktivno je njih 11 koji plaćaju članarinu u iznosu od 50 kuna mjesečno. Tajnik i blagajnik udruge ‘LBV’91.’ je Vitomir Namjesnik iz Ludbrega, a dopredsjednik je Mladen Međimurec iz Koledinca.

-U Vukovar nas je otišlo 20, a vratilo nas se 18. Išli smo u okviru Zasebne postrojbe Policijske uprave Varaždinske koja je brojila 185 policajaca, a tada je uključivala PP Čakovec, PP Ivanec, PP Novi Marof i PP Ludbreg. Petar Franolić se spasio u proboju, dvojica su se spasila u konvoju, nas 14 je završilo u logoru u Stajićevu, a Mladen Šantavec odveden je u logor u Sremsku Mitrovicu. Teško ranjenog Zlatka Horvata vozili su četiri dana uokolo jer nisu znali kamo bi s njim. Mi smo se u Hrvatsku vratili nakon 22 dana provedenih u logoru, a Šantavec je iz Mitrovice pušten tek 22. svibnja 1992. godine.

Kao i svake godine branitelji će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježiti mimohodom ulicama grada heroja.

-U četvrtak 18. studenog, na dan pada Vukovara, organiziramo misu za branitelje na Svetištu. Tog dana i dan kasnije u petak neki naši članovi sudjelovat će u mimohodu od vukovarske bolnice do groblja te u mimohodu od ratne bolnice u Borovo commercu do Trpinjske ceste. Idemo vlastitim automobilima, a spavat ćemo kod naših ratnih prijatelja u Vukovaru – rekao je Nenad Petričević, branitelj iz Hrastovskog.

Uz Nenada u automobilu za Vukovar bit će i Zlatko Klekar iz Ludbrega koji se redovito odaziva na sastanke Udruge. Branitelji će svakako posjetiti i memorijalni muzej u samom vukovarskom vodotornju koji je otvoren prošle godine.

-Poslije službenog otvorenja naš Tamburaški sastav Biseri svirao je na vrhu vodotornja. Nije nam bilo lako zasvirati jer ruke nas nisu slušale, a grla su nam se stegla. Svi koji su se u tom trenutku našli tamo pjevali su i plakali skupa sa nama kada su shvatili tko smo – prisjeća se Dragec Kladić.

Zbog svega navedenog, zapalite lampaše na dan pada Vukovara u svojim prozorima i odajte poštovanje našim braniteljima jer njima će biti drago kada vide da mislimo na njih i poštujemo njihovu žrtvu.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content