Gradska knjižnica i čitaonica ‘Mladen Kerstner’ Ludbreg priredila je predstavljanje četvrte knjižice iz biblioteke pod naslovom ‘Ludbreške razglednice’. Nakon edicija o ludbreškim književnicima Boži Hlastecu i Mladenu Kerstneru, potom i brošure o Mariji Winter prvoj kroničarki Ludbrega, četvrta knjižica ‘Ludbreške razglednice’ koju izdaje Gradska knjižnica nosi naslov: ‘Priče i legende iz Lodbringova grada’. Autor teksta je ludbreški povjesničar prof. Milivoj Dretar. Edicija posjetiteljima Ludbrega na informativan, a zabavan i svima prihvatljiv način predstavlja Ludbrežane, događaje iz njegove povijesti, njegove vrednote. Autor je predstavio legendu o burgundskom plemiću Lodbringu koji se pri povratku iz Svete zemlje iz Prvog križarskog rata, ovdje zaustavio, podigao utvrdu i grad koji je potom nazvan po njemu, zatim opisuje priču o nastanku Centra svijeta i legendu o Ludbergi, o rimskoj Ioviji, podzemnim hodnicima, opisuje narodna vjerovanja o bićima koja su živjela u Bednji i okolnim šumama, skrivenom blagu, o velikim zemljanim humcima u okolici i druge priče.

-Nastojimo da priče budu interesantne svakom gostu Ludbrega. Gotovo da i svako selo u našoj okolici ima svoju priču, legendu, narodna vjerovanja. Mogli bismo za te priče kazati da je riječ o alternativnoj povijesti, a mogli bismo ih nazvati povijesnim turizmom.– kaže Milivoj Dretar. Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner Edita Kutnjak-Zlatar na promociji se zahvalila autoru, slikaru Branku Budimiru koji je oslikao naslovnicu, te drugim suradnicima koji su pomogli pri tiskanju knjižice.

Cilj je sabrati sve vrijedno što naš grad predstavlja na najljepši način i prikazati to kao turističku zanimljivost, kao jedan od turističkih aspekata i potencijala Ludbrega – rekla je Edita Kutnjak-Zlatar.

Predstavljanje nove ‘Ludbreške razglednice’ obogatile su Safeta Osmičić iz Nizozemske i Duška Mušić rodom iz Bosne i Hercegovine kazivanjem stihova i priča iz rodnog kraja.