);
Predstavljena nova knjižica iz edicije ‘Ludbreške razglednice’

Predstavljena nova knjižica iz edicije ‘Ludbreške razglednice’

Još jedna knjižica iz edicije ‘Ludbreške razglednice’ Gradske knjižnice i čitaonice ‘Mladen Kerstner’ ugledala je svjetlo dana. Riječ je o razglednici koju potpisuje ravnatelj knjižnice, Stjepan Stjepić, a koja govori o ludbreškom svetištu, ludbreškom čudu i ozdravljenjima.

Sedma je to po redu knjižica u ediciji koja je iz tiska izašla u prosincu prošle godine, no njeno je predstavljanje, zbog svima poznatih epidemioloških mjera, bilo prolongirano. Zainteresiranoj je publici tako predstavljena ovog mjeseca, 17. ožujka, u vijećnici Centra za kulturu i informiranje ‘D. Novak’.

– ‘Ludbreška razglednica’ je knjižica koja predstavlja poznate Ludbrežane, njihove osobnosti, njihova djela, ali jednako tako predstavlja i važne događaje. U ovih sedam izdanja sažeto je pravo malo bogatstvo ludbreških tema koje imaju i puno šire značenje koje podrazumijeva i ono nacionalno. – istaknuo je novinar i publicist Kristijan Skočibušić koji je ukratko predstavio ovo sedmu ediciju ‘Ludbreške razglednice’. – Knjižica nosi naziv ‘Darovi Svete Krvi’, a izdana je u povodu 610. obljetnice čuda u Ludbregu. Bogato je opremljena fotografijama od povijesnih dokumenata do suvremenih. Dakle, daje jednu cjelovitu sliku razvoja svetišta i na pregledan način otkriva najvažnije ludbreške vrijednosti. Ova knjižica dar je svakom Ludbrežaninu, ali i razglednica koja će se rado poslati dalje, darovati nekome koga se želi upoznati s vrednotama grada Ludbrega. – poručio je.

Iako su o svetištu napisane brojne stručne knjige i rasprave, ova razglednica nudi osnovne informacije o burnim i dramatičnim događajima koji svjedoče o čudesnim ozdravljenjima na zagovor Krvi Kristovoj.

– To je tema koja, svima je to jasno, prelazi lokalne okvire. O njenom značaju ne treba puno govoriti, evo samo bih spomenuo da i je i sam Dan grada, 19. ožujka, dan kad je izdana Bula kojom se potvrđuje štovanje Krvi Kristove. Dakle, izravna poveznica grada Ludbrega sa svetištem. – objašnjava autor Stjepan Stjepić i dodaje kako je ovo tema koja nije isključivo vezana uz vjernika, naravno baza je vjera, ali priča o čudu je obrađena i u vidu raznih povijesnih izvora. – Ja sam ovu temu počeo detaljnije istraživati 2010. godine kada je bila 600. obljetnica čuda. Tim su povodom održana dva simpozija na kojem su se okupili uistinu oni koji znaju i imaju što reći o ludbreškom svetištu iz teološkog, ali i povijesnog aspekta. Tamo sam doznao neke važne stvari i rekao bih da su ti simpoziji jedno uistinu bogato vrelo koje treba dalje proučavati. – ističe Stjepić koji je osim što je preslušao sate i sate materijala s navedenog simpozija, razgovarao i s brojnim vjernicima koji svjedoče o čudesnim ozdravljenjima na zagovor Krvi Kristovoj.

– Svjedočanstva sam počeo snimati 1996. godine kada je bila 585. obljetnica čuda. Dakle, imam zabilježena svjedočanstva iz prve ruke. To je jedno veliko bogatstvo za grad Ludbreg i za župu. Problem je čuvanja tog materijala kojeg treba digitalizirati. – kaže Stjepan Stjepić koji je za potrebe predstavljanja knjižice ‘Darovi Svete Krvi’ pripremio jedan kratak video isječak zahvaljujući kojem je prisutna publika imala priliku vidjeti i čuti neka od snimljenih svjedočanstava. – Moja želja je da iz toga proizađe jedan poduži dokumentarni film jer materijala stvarno ima, ali fali novaca. – objasnio je autor.

Dok čekamo i nadamo se da će se ona pojaviti na malim ekranima u obliku filma, fokus ćemo usmjeriti na najnoviju ediciju ‘Ludbreške razglednice’ koja nam donosi sve bitne informacije o ovoj temi na jednom mjestu. – Kao i sve dosadašnje edicije tako je i ova nastala iz praktičnih razloga, da čovjek koji želi nešto doznati o ovoj temi može to pročitati negdje u pauzi za kavu, u autobusu, vlaku i tako dalje. Dakle, njena glavna odlika je praktičnost. – zaključio je Stjepić.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content