Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“  u suradnji s Muzejom grada Koprivnice 3. prosinca organizirala je predstavljanje 45. Podravskog zbornik.

Podsjetimo, zbornik je dugogodišnja publikacije Muzeja grada Koprivnice koji kontinuirano izlazi od 1975. godine, s time da se ponekad radilo o dvobrojima. Kao publikacija pokriva regionalno područje Podravine te o njoj govori na najrazličitije načine. Sukladno tome u njemu se mogu naći tekstovi iz povijesti, geografije, etnologije, antropologije, arheologije, povijesti umjetnosti, restauracije, sociologije, gospodarstva, ekonomije, književnosti i dr. Glavni i odgovorni urednik je Robert Čimin.

Novo izdanje ludbreškoj je publici predstavila izvršna urednica Vesna Peršić Kovač.

– U ovom broju uspjeli smo okupiti 20 autora koji su napisali 10 članak i 10 priloga, stalne i nove suradnike koji obrađuju različite teme. Uspjeli smo popuniti približno 300 stranica, obraditi događaje iz pet općina, sakupili sponzore i donatore te proširili obitelj Podravskog zbornika. Naslovnica ovogodišnjeg zbornika posvećena je 100. godišnjici izgradnje dvorane Domoljub. Radi se o jednoj fotografiji iz razdoblja kraja 20-ih godina prošlog stoljeća kada je dvorana bila u počecima svoga rada. – kazala je izvršna urednica.

Osim članaka i priloga Podravski zbornik sadrži i rubrike Podravskog nakladništva, Podravske kronike, Književne priloge te rubriku fotografija najvažniji događanja iz političkog života Podravine.

Uz izvršnu urednicu u predstavljanju zbornika sudjelovali su i autori članaka ludbreškim temama.

„Žene u ratu“

Autor članka „Žene u ratu“ je profesor povijesti, a ujedno i jedan od urednika Podravskog zbornika, ludbrežanin Milivoj Dretar.

Ovom temom se ne bavi mnogo ljudi jer svi tretiraju rat kao neki, ajmo to tako reći, muški obračun. Tu u okolici Ludbrega smo zapravo imali niz žena koje su bile aktivno uključene u Drugi svjetski rat. Po njima su se nekad nazivale i ulice i trgovi i institucije. – otkriva autor.

„150 godina DVD-a Ludbreg“

Iduća tema posvećena je četvrtoj najstarijoj aktivnoj udruzi građana u Hrvatskoj, DVD-u Ludbreg. Autor članka, a ujedno i autor ovogodišnje monografije DVD-a Ludbreg povodom 150. obljetnice postojanja je diplomirani inženjer Stjepan Kovaček.

Praktički cijeli život se uz svoje profesije bavim vatrogastvom, što profesionalno što dobrovoljno. Dosad sam izdao tri monografije vezane uz vatrogastvo ludbreškog kraja. To je otprilike više od 20 godina prikupljanja podataka. – kaže Stjepan Kovaček.

„Ribe rijeke Plitvice“

Posljednja predstavljena ludbreška teme bila je ona Anje Fadiga i Dominika Šprema, učenika Medicinske škole Varaždin.

Istraživali smo kako fizikalno-kemijska svojstva vode utječu na raznolikost ribljih vrsta u rijeci Plitvici te je li se raznolikost vrsta promijenila u odnosu na istraživanje profesora Jurinca prije 140 godina. – kazali su učenici.

Više o tome koje sve ribe plivaju u Plitvici, koje ludbreške žene su sudjelovale u ratovima te više o povijesti i djelovanju DVD-a Ludbreg možete pročitati u samom zborniku.

U sklopu predstavljanja održan je i prigodan kulturni program.