Dvorac Batthyany bio je središte ovogodišnjeg haiku susreta

U organizaciji Centra za kulturu i informiranje „Dragutin Novak“ održan je 23. susret haiku pjesnika koji je u dvorcu Batthyany okupio 60-ak zaljubljenika u haiku poeziju. Podsjetimo, haiku je tradicionalni japanski oblik poezije koji slavi trenutak života i prirode s ljudskim osjećajima u trostihu 5-7-5.

Susreti haiku-pjesnika u Ludbregu postali su tradicija, a sam grad prepoznat je kao jedan od gradova-centara haiku poezije. Prvi ludbreški haiku susret održan je 1997. godine, a godinu kasnije započelo je i kontinuirano tiskanje zbornika radova, koji je s vremenom postao međunarodan jer se u njemu objavljuju i radovi pjesnika iz susjednih država.

Iznimka nije bio ni ovogodišnji u sklopu kojeg je svjetlo dana ugledao „Haiku zbornik 2019“

– Ove godine napravljena je mala izmjena u uredništvu zbornika. Sastavili smo međunarodni tim kojeg čine naš haiku pjesnik Boris Nazansky i haiku pjesnikinja Alenka Zorman iz Slovenije. Kao rezultat toga dobili smo u potpunosti dvojezičan zbornik, dakle hrvatsko – engleski. Nadalje, u sklopu haiku susreta u izložbenom prostoru dvorca Batthyany postavili smo i izložbu japanske kaligrafije koja je nastala kao rezultat suradnje s Veleposlanstvom Japana. Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje. Uz to izložene su i haige – kombinacija haiku pjesme i likovnog djela koje ju ilustrira, a koje su nastale 2006. i 2007. godine za potrebe tadašnjih haiku susreta. Naime 2006. godine proslavili smo 10. obljetnicu i autor, Rudi Stopar iz Slovenije, napravio je najdužu haigu, na papiru od jednog komada. Slijedeće godine je opet imao potrebu raditi ilustracije haikua i tako je i te godine priređena izložba haiga četrdesetak pjesnika. – pojasnio je mr. Branko Dijanošić, ravnatelj Centra za kulturu Ludbreg.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je čak 825 haikua od 145 autora iz Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Od toga su u zbornik uvrštena 352 haikua od 141 autora. Četvero autora kvalitetom nije zadovoljilo.

– Spomenuta statistika otkriva mnogo, ali ne sve. Tridesetero autora koji su bili s nama prošle godine, ove godine nisu tu – iako za neke znamo da nisu prestali pisati. Novih, dakle, nije samo osamnaest nego čak četrdeset osam. Ova fluktuacija čini mi se važnom i izazovnom jer se pred uredništvo postavlja odgovorna zadaća da rukovodeći se prvenstveno kakvoćom ipak ne zanemari indukciju stvaralačkih poticaja koja zborniku, kao vrsti edicije, definicijski pripada. – prilikom susreta napomenuo je jedan od urednika Boris Nazansky.

Uz njega, već smo spomenuli, urednica 22. Haiku zbornik je i Alenka Zorman iz Slovenije koja je također pozdravila sudionike i uputila im nekoliko prigodnih riječi.

– Sretna sam što sam ponovno ovdje, sada već treći puta. Drago mi je da sam s Borisom sudjelovala u odabiru radova i još jednom se zahvaljujem od srca na pruženoj prilici. Žao mi je što mi u Sloveniji nemamo nešto slično, ali evo radimo na tome i nadam se da ćemo se i mi u bliskoj budućnosti moći pohvaliti jednim ovakvim zbornikom radova koji je stvarno nešto vrijedno. – poručila je.

Nakon uvodnih riječi slijedilo je čitanje haiku poezije. Svaki od prisutnih autora pročitao je jednu svoju haiku pjesmu svrstanu u zbornik radova.

Nezaobilazna je bila i podjela nagrada „Afrodita“ koje je, kao i svake godine, dodijelio mr. sc. Mirko Varga, prema vlastitom odabiru. Uručeno je desetak nagrada i pohvala kao poticaj autorima za stvaralaštvo erotskih haikua.

Susret pjesnika završio je razgledavanjem dvorca i prigodnim domjenkom.