);
Povrat poreza ove godine ranije nego inače

Povrat poreza ove godine ranije nego inače

Isplata povrata preplaćenog poreza na dohodak prijašnjih se godina mogla očekivati tijekom kolovoza, prošle godine je iznimno pomaknuta na lipanj, a ove godine stiže početkom svibnja, uoči lokalnih izbora.

– Spremna su rješenja koja će biti odaslana građanima, tako da tu ne bi trebalo i ne smije biti nikakvih iznenađenja. S 3. svibnja dolaze prva rješenja, prve isplate idu s 10. svibnja. – najavio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Novi porezni propis za mlade

Tko ima pravo na povrat za mlade po novom propisu?

Kada je riječ o mladima, njih oko 240.000 trebalo bi dobiti povrat poreza prema novom poreznom propisu. Osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Drugim riječima, svi oni koji su rođeni 1995. godine i kasnije, za nekoliko će tjedana dobiti puni iznos uplaćenog poreza i prireza natrag. Oni rođeni od 1990. do 1994. dobit će pola tog iznosa. Konkretno, ako ste u 2020. napunili 21., 22. pa sve do 25. godine dobivate cijeli povrat uplaćenog poreza i prireza. Ako ste lani napunili od 26. do 30. godine, dobit ćete pola, a u slučaju da ste 2020. napunili 31. godinu – novi propis se ne odnosi na vas.

error: Sadržaj je zaštićen !!
Skip to content