Isplata povrata preplaćenog poreza na dohodak prijašnjih se godina mogla očekivati tijekom kolovoza, prošle godine je iznimno pomaknuta na lipanj, a ove godine stiže početkom svibnja, uoči lokalnih izbora.

– Spremna su rješenja koja će biti odaslana građanima, tako da tu ne bi trebalo i ne smije biti nikakvih iznenađenja. S 3. svibnja dolaze prva rješenja, prve isplate idu s 10. svibnja. – najavio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Novi porezni propis za mlade

Tko ima pravo na povrat za mlade po novom propisu?

Kada je riječ o mladima, njih oko 240.000 trebalo bi dobiti povrat poreza prema novom poreznom propisu. Osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

Drugim riječima, svi oni koji su rođeni 1995. godine i kasnije, za nekoliko će tjedana dobiti puni iznos uplaćenog poreza i prireza natrag. Oni rođeni od 1990. do 1994. dobit će pola tog iznosa. Konkretno, ako ste u 2020. napunili 21., 22. pa sve do 25. godine dobivate cijeli povrat uplaćenog poreza i prireza. Ako ste lani napunili od 26. do 30. godine, dobit ćete pola, a u slučaju da ste 2020. napunili 31. godinu – novi propis se ne odnosi na vas.